Festivalul va avea loc sub deviza „Le film francais au feminin” (Filmul francez la feminin), astfel că propune publicului o selecţie care pune în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actriţe şi regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.
În secţiunea Panorama va fi prezentat în premieră în România ultimul film cu actriţa Eva Green, „Proxima”, o poveste despre depăşirea propriilor limite, dar şi a canoanelor sociale.
Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate „Portrait de la jeune fille en feu” de Celine Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, şi „La bonne epouse”, de Martin Provost, o comedie despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ’60, cu Juliette Binoche, Yolande Moreau şi Noemie Lvovsky.
Două dintre filmele din secţiunea „Cahiers du Cinema: vive les insoumuses!” pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanţa Revoluţiei din 1968 pentru istoria emancipării feminine: filmul clasic „La fiancee du pirate” de Nelly Kaplan, lansat în 1969, şi documentarul „Delphine et Carole”, care transpune publicul în miezul feminismului anilor ’70, alături de actriţa franceză Delphine Seyrig şi de cineasta elveţiană Carole Roussopoulos.
În secţiunea „Focus Tinere Talente” vor putea fi văzute „Alice et le maire” de Nicolas Parizer, „Un divan a Tunis” cu Golshifteh Farahani şi „Tu merites un amour”, în care Hafsia Herzi este actriţă principală, regizoare şi scenaristă.
Nu în ultimul rând, festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnes Varda, care a murit în 2019, prin proiecţia ultimului său film – „Varda par Agnas”.
Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română. Biletele sunt disponibile pe Eventbook, https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez.
Cele 11 orașe în care ajunge festivalul
Potrivit unui comunicat al Institutului Francez, evenimentul se va desfăşura după cum urmează:
* la Bucureşti, în perioada 23 septembrie – 2 octombrie, cu proiecţii la interior şi exterior, la Cinema Elvire Popesco şi Cinema sub clar de lună;
* la Cluj-Napoca (24 – 27 septembrie), proiecţii la interior, la Cinema Victoria;
* la Iaşi (23 – 27 septembrie), proiecţii la exterior, în grădina Institutului Francez;
* la Timişoara (1 – 4 octombrie) proiecţii la exterior, la FABER;
* la Arad (1 – 4 octombrie), proiecţii la interior, la Cinema Arta;
* la Braşov (24 – 27 septembrie) – proiecţii la interior, la Cinema One şi Centrul comercial Coresi;
* Brăila (29 septembrie – 2 octombrie) – proiecţii la exterior, la Sunrise Marina Bistro;
* Constanţa (1 – 4 octombrie) – proiecţii la interior, la Cinema Jean Constantin;
* Sfântu Gheorghe (1 – 4 octombrie) – proiecţii la interior, la Cinema Arta by Cityplex;
* Sibiu (3 – 4 octombrie) – proiecţii la interior, la Habitus;
* Suceava (3 – 4 octombrie) proiecţii la interior, la Universitatea Ştefan cel Mare.
Sursa foto: Pixabay
Adi Minune, la chef cu interlopii, pe post de naș. Poliția le-a spart botezul cu 250 de persoane
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook