Simona Ionescu / Redactor Șef

 Calendar Ortodox. Azi e ziua sfântului adolescenților care călărea leii

 Calendar Ortodox. Azi e ziua sfântului adolescenților care călărea leii
Creștinii au o mare sărbătoare pe 2 septembrie. Este ziua Sfântului Mucenic martir protector al copiilor și adolescenților. Despre acesta se știe că nu a  vorbit până la vârsta de cinci ani, iar apoi a fost așa de puternic încât călărea leii.

Sfântul Mucenic Mamas / Mamant este un sfânt martir din secolul al III-lea și este protector al copiilor și adolescenţilor, fiind grabnic ajutător al acestora, după cum scrie crestinortodox.ro. Acesta s-a născut în Paflagonia din părinți creștini, Theodot și Rufina. Părinții lui au fost întemnițați pentru că nu au lepădat credința în Hristos și astfel Sfântul Mamant s-a născut în închisoare.

Pe vremea domniei lui Aurelian viața a fost o crudă prigoană pentru creștini, nefiind iertați nici copiii. Astfel, pe când avea doar 15 ani, Mamant ajunge înaintea împăratului. Când acesta i-a cerut să renunțe la credința în Hristos, Mamant refuză și este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, ca în cele din urmă să fie aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici, fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia.

A îmblânzit animalele sălbatice cu rugăciunea

Viața Sfântului Mamas arată, pe lângă puterea omului sfânt asupra naturii și a întregii creații, rolul omului în natură. Urcarea sfântului pe animalul sălbatic arată rostul omului de a ridica întreaga făptură la o rânduiala din care aceasta a căzut, odată cu căderea lui Adam.


Cuvintele au putere mai mare decât crezi. Învață să le folosești

Astra Film Festival face valuri. La propriu


Biserica îl privește și drept ocrotitor al păstorilor, al orfanilor și al victimelor torturate, iar în Cipru, locul unde este cel mai bine cunoscut, o mulțime de biserici îl poartă drept ocrotitor. Un număr de 14 biserici sunt renumite astfel pentru evlavia lor față de acest sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Mamant, glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre