Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce am văzut la „gala Oscarurilor” din teatrul românesc, decernate la Timișoara

Ce am văzut la „gala Oscarurilor” din teatrul românesc, decernate la Timișoara
A 31-a ediție a sărbătorii teatrului românesc – Gala Premiilor UNITER a avut loc la Timișoara, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Ploaia nu a dat peste cap prea tare intrarea pe covorul roșu, iar vedetele scenei românești au etalat, unele dintre ele, ținute cu adevărat demne de cel mai important eveniment al anului.

A fost un regal cultural, aseară, la Timișoara. „Cred că orice gală trebuie să fie strălucitoare, să fie o sărbătoare. Va fi o gală cu musical, cu glam, cu accente retro, dar și trecute printr-un filtru al sensibilității publicului de azi. Va avea multe povești care vor fi spuse pe ritmuri celebre din musical, dar și foarte mult umor“, spune Răzvan Mazilu.

Peste 250 de artişti, profesioniști din lumea culturală, apropiaţi ai fenomenului teatral şi ai Galei UNITER, oficialități și parteneri au fost împreună, la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii, pentru a premia valoarea în teatrul românesc. „Bucuria artei simțite în comun este incomparabilă și nu cred că înseamnă a avea în comun aceeași plăcere, ci de a împărtăși aceeași iubire, aceeași ardere, aceeași dorință… de și pentru teatru”, arată și Dragș Buhagiar, președintele UNITER.

Marcel Iureș a avut să îi spună ceva, public, lui Pavel Bartoș

Cei mai mari actori ai momentului au ajuns pe covorul roșu, la Timișoara. „Tătuțu” George Mihăiță, din Clanul, a socializat amical cu cei prezenți, împărățind zâmbete, o imagine care, după rolul pe care îl are în serial, părea aproape neașteptată.

Marcel Iureș i-a spus luI Pavel Bartoș că există și bărbați înalți, care pot fi și actori, el fiind dovada vie

Atunci când a urcat pe scenă, Marcel Iureș, perfect vertical, impozant și cu o ținută impecabilă (el a dat unul din premii), i-a dat o replică colegului de breaslă Pavel Bartoș: „Cine spune că nu mai există bărbați înalți?!” Bartoș, îmbrăcat într-un costum verde, nu s-a abținut și a continuat gluma, cu remarci din locul său din sala Teatrului Național din Timișoara, spre deliciul publicului.

Vedeta PRO TV și actorul Pavel Bartoș s-a bucurat să participe la Gala Premiilor Uniter, în sala Teatrului Național din Timișoara unde el și-a făcut debutul, cu ani în urmă

Probabil cel mai elegant și nonconformist participant al galei a fost actorul Claudiu Bleonț, care a purtat o cămașă albă, la care și-a agățat doi superbi butoni în găicile nasturilor de la gât. O modă pe care suntem sigură că o vor aborda și alții, fiind de maxim efect. A mărturisit că iubește butonii aceia, și meritau mai degrabă să fie expuși așa.

Actorul Claudiu Bleonț a fost una din cele mai apreciate apariții la Gala Premiilor UNITER

De data aceasta Bleonț a stat în sală, la locul lui, însă pe 1 iulie va urca pe scena Teatrului Național din Timișoara unde va interepreta rolul fantomei din spectacolul Hamlet, regizat de Ada Lupu Hausvater, pe un text tradus și remixat de Peca Ștefan, text completat de muzica trupei Subcarpați.

De la Gala UNITER nu a lipsit nici Familia Regală, reprezentată de Radu al României.

Spectacol transmis live la TVR. Final cu șampanie pe scenă

Gala Premiilor UNITER s-a transmis la TVR și live, pe site-ul uniunii. Spectacolul în sine a adus pe scenă parfumul anilor `20-`30, dinamic și plin de rafinament, într-un concept asumat de Răzvan Mazilu și Dragoș Buhagiar, prezentat de actorii Lucian Ionescu, Monica Odagiu, Ana Bianca Popescu și Alex Ștefănescu.

Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, a semnat scenografia Galei de la Timișoara

Spațiul scenografic imaginat de Dragoș Buhagiar a fost deopotrivă unul spectaculos, potrivit pentru o gală memorabilă. Un moment aparte a ieșit în evidență, și anume prezența extravagantă pe scenă a premianților British Council, reprezentanții organizației Identity.Education. Finalul Galei a fost cu șampanie pe scenă, invitații fiind deopotrivă chemați să schimbe perspectiva.

Câştigătorii Premiilor UNITER 2023. Care e spectacolul de neratat anul acesta

Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER este „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, Regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, Teatrul de Stat Constanța.

Sute de oameni au participat, în sala Teatrului Național din Timișoara, la Gala Premiilor UNITER, ediția XXI

Premiul pentru Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) i-a fost acordat regizorului Silviu Purcărete pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Premiul Președintelui UNITER Dragoș Buhagiar i-a fost acordat Doinei Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER regizorului László Bocsárdi

Premiul British Council pentru promovarea şi susţinerea incluziunii sociale a fost acordat organizației Identity.Education, pentru spectacolul transLucid, performance-manifest al istoriei persoanelor transgender, produs și dezvoltat în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika și Asociația ADO – Artă Pentru Drepturile Omului. Au ridicat premiul din partea Asociației ADO – Artă Pentru Drepturile Omului – Andre, Arhanghela, Raj.

Radu Duda a reprezentat Familia Regală a României la Gala Premiilor UNITER

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală „George Banu” a fost acordat de Senatul UNITER criticului Doru Mareş.

Premiul UNITER pentru Critică teatrală (Premiul „George Banu”) a fost câștigat de Alina Epîngeac.

Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câștigat de „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune

Premiul Special pentru creativitate și rezistență în teatrul independent: AUĂLEU TEATRU. Au ridicat premiul: Ovidiu Mihăiță, Cristine Cizmaș, Armand Iftode, Ioan Codrea, Ionuț M. Pârvulescu.

Premiul UNITER pentru Cea mai bună scenografie a fost câștigat de Oana Micu pentru scenografia spectacolului „Blasted” de Sarah Kane, regia Bobi Pricop, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe. Premiul a fost ridicat de Anna Maria Popa, managerul teatrului.

Toate teatrele din Timișoara au fost premiate la Gala UNITER

Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută este „Ierbar”, scenariul și regia Radu Afrim, după texte de Simona Popescu, Teatrul Naţional Târgu Mureș, Compania – „Liviu Rebreanu”

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER scenografei CARMENCITA BROJBOIU

Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câștigat de Cendana Trifan pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu

Finalul Galei UNITER a adus șampanie pe scenă și pentru invitați

Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost câștigat de Dan Pughineanu pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București

Premiul UNITER pentru Debut a fost câștigat de Theodor Cristian Niculae pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța

În cadrul Galei UNITER a fost acordat Premiul special Televiziunii Române, pentru parteneriatul strategic de 30 de ani. Dan Cristian Turturică, Președinte, Director General al Societății Române de Televiziune, a ridicat premiul.

Premiul de Excelență „Ion Caramitru” a fost acordat Festivalului Internațional De Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Premiul a fost ridicat de Tompa Gábor, directorul instituției.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara, a primit, alături de ceilalți directori de instituții teatrale din oraș, Premiul special pentru contribuția remarcabilă la viața multiculturală a Timișoarei

Premiul special pentru contribuția remarcabilă la viața multiculturală a Timișoarei a fost acordat următoarelor instituții: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara (reprezentat de managerul Ada Hausvater), Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (reprezentat de managerul Attila Balasz), Teatrul German de Stat (reprezentat de managerul Lucian Vărșandan) și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara (reprezentat de managerul Laurențiu Pleșa).

Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost câștigat de Costinela Ungureanu pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Vedete și public s-au bucurat la finalul Galei, împreună, pe scena Teatrului Național din Timișoara

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER actriței IDA JARCSEK-GAZA

Actorul Victor Rebengiuc a luat Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala Premiilor UNITER pentru interpretarea din spectacolul „Tatăl” de la Teatrul Bulandra, acesta fiind ultimul rol pe care artistul, ajuns la vârsta de 90 de ani, a anunțat că îl va mai juca.

Fotografii: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre