În timpul exercițiilor militare, China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale Taiwanului. Drept urmare, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a activat sistemele de apărare ca răspuns.
Aceste evenimente au loc la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Mai mult, potrivit presei internaționale, rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, conform ministrul apărării nipon Nobuo Kishi. Iar cireașa de pe tort vine din Rusia. Kremlinul a acuzat Statele Unite că alimentează în mod artificial tensiunile în regiune, punctând faptul că dreptul suveran de a organiza exerciții militare în jurul Taiwanului aparține Chinei.
Documentar despre situația din Taiwan în premieră
Postul B1 TV va difuza, în premieră și în exclusivitate în România, documentarul „SUA versus China: Război în Taiwan?”, duminică, de la ora 16:00. Filmul documentar pornește de la o întrebare cheie, dacă Statele Unite vor interveni militar în cazul în care China atacă Taiwanul. Astfel, documentarul prezintă situația istorică a Taiwanului, tensiunile dintre China și Taiwan pe de-o parte, dar și cele dintre SUA și China, pe de cealaltă parte.
Ambițiile geopolitice ale lui Xi Jinping, pe de o parte și măsurile luate de administrația Biden, pe de altă parte, sunt analizate atent în acest documentar. De asemenea, filmul pune în discuție modul în care taiwanezii se pregătesc să facă față unui eventual conflict cu China. O secțiune aparte descrie strategia Chinei de a descuraja Taiwanul să-și declare independența.
Documentarul „SUA versus China: Război în Taiwan?” atinge și un alt aspect interesant, și anume cel economic. Mai exact, cu privire la producția de microcipuri și de semiconductori. Taiwanul este cel mai mare producător din lume al acestor bunuri, iar un eventual conflict ar perturba grav industria și economia globală.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook