Galeria Romană vă invită la o mult așteptată revedere cu Valentin SCĂRLĂTESCU, artist membru fondator al grupului Prolog. În această seară, la ora 19.00, are loc vernisajul expoziției la galeria situată în Piața Romană.
După 6 ani, de când a avut loc ultima expoziție personală a artistului la Galeria Romană, Valentin SCĂRLĂTESCU demonstrează încă o dată forța creatoare și puterea demersului său artistic, într-o expoziție – explozie de inspirație, curaj și dor.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Cu o activitate pedagogică și profesională remarcabile, cu un simț al frumosului și al preciziei care transcede canoanele formale ale “academismului”, artistul Valentin Scărlătescu este și restaurator de pictură murală, de opere de artă clasate ca monumente istorice, din patrimoniul Franței, activitatea sa în această direcție fiind una grăitoare.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Casei Artiștilor din Paris, Valentin Scărlătescu a participat la numeroase expoziții personale și de grup, în afara țării, distincțiile și premiile obținute venind ca o recunoaștere naturală a calităților artistice și umane excepționale.
Participant mai puțin activ la expozițiile grupului Prolog (prin prisma distanței geografice), Valentin Scărlătescu simte și trăiește, prin operele sale, în spiritul autentic românesc care l-a însoțit și îl însoțește în continuare.
În 10 mai 2017, s-a petrecut prima întâlnire culturală a artistului plastic cu publicul din București, și tot la Galeria Romană. Expozitia s-a numit „Pământ breton, Pământ românesc, Loc de credință”. Locul a fost asaltat de iubitori de artă de ziua Regelui și a Sf. Apostol Simon Zilotul, într-o atmosferă oarecum francofilă, din două motive: la deschiderea expoziției au vorbit criticii de artă francezi Pascal Payen-Appenzeller si Marc Albert-Levin, care au dorit să-l vadă pe Valentin Scărlătescu la el acasă și să cunoască un pic din România.
A fost agitație și emoție, și un fel de lăcomie de artă. Pentru că opera lui Valentin Scărlătescu este bogată, iar această expoziție din țara sa a fost prima personală după 30 de ani.
Semnificația titlului expoziției
Titlul expoziției ce se deschide azi poate surprinde, însă reprezintă esența conceptului și a lucrărilor alese:
DE AICI, DE UNDE SUNT – loc geografic actual (artistul este stabilit la Paris de peste 30 ani, unde trăiește, lucrează și este foarte apreciat pentru munca sa),
AICI, DE UNDE SUNT – pământul natal, locul de origine și seva întregii sale creații, la care se întoarce în mod constant.
Expoziția se va deschide pe data de 23 Mai, ora 19.00, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București.
În deschidere va vorbi dna Mariana Dragu, istoric de artă.
Expoziția este deschisă în perioada 23 mai – 17 iunie 2023.
Program galerie: Luni-Vineri: 10:00–18:00, Sâmbătă: 10:00–15:00.
Totodată, în perioada 19 – 28 mai 2023, curatorii Monica Andronic și Emil Ene vă așteptă și la MoBu (Târgul Internațional de Artă Contemporană), standurile 03 și 04, Romaero Băneasa, Bd. Ficusului, nr 44.
Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Agenția pentru carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Nine O’Clock.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook