Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Se face film despre cântăreața care a murit după ce a plonjat cu mașina în Dunăre

Exclusiv. Se face film despre cântăreața care a murit după ce a plonjat cu mașina în Dunăre
Finele anului 2018 a fost șocant pentru toată țara. O tânără artistă a plonjat cu mașina în Dunăre, în zona viaductului de la Șvinița. S-a vorbit despre o posibilă sinucidere, în final stabilindu-se că a fost un sinistru accident. Vedeta care a murit în apele înghețate era în plină expansiune a carierei. Cânta cu Goran Bregovic, era în atenția uneia din cele mai mari case de discuri la nivel mondial, apărea în reviste, emisiuni TV și de radio, făcea declarații controversate despre viața ei intimă.

Rețete și Vedete a aflat în exclusivitate că la Moldova Nouă se va face un film de lungmetraj inspirat din viața Ancăi Pop (1984 – 2018), cântăreața care a plonjat cu mașina în Dunăre.

Producătorii au obținut deja sprijin din partea Primăriei Moldova Nouă pentru a filma în trei locații ale orașului și s-a făcut casting pentru figurație. Filmul se numește „Sorella di clausura” și a câștigat finanțare de la Centrul Naţional al Cinematografiei în urma concursului de proiecte din 2021. Conform informațiilor apărute la momentul respectiv, lungmetrajul produs de Micro Film este scris şi regizat de Ivana Mladenovic, primind o finanțare de 1,6 milioane de lei.

Proiectul de film, care o are ca producătoare pe celebra Ada Solomon, a câștigat deja, în 2022, premiul ArteKino International, pentru dezvoltarea proiectului. Nu în ultimul rând, amintim că Micro Film a produs unele dintre cele mai notabile lungmetraje românești, artistice sau documentare –  Aferim!, Inimi cicatrizate, Babardeală cu bucluc, în regia lui Radu Jude, sau Cold waves și Arsenie, viața de apoi, ale lui Alexandru Solomon.

„Filmul pornește de la fapte și personaje reale”

Filmul „Sorella di clausura este parțial bazat pe fapte reale din viața unei femei pe nume Stela, aflată în condiții precare. Ea se confruntă cu dificultăți în a-și menține un loc de muncă, iar abilitățile sale de a se descurca în viață sunt strâns legate de condițiile sociale și de mediul în care a crescut. Stela s-a îndrăgostit, în 1992, de Boban, un muzician faimos din Balcani, pe care l-a văzut la televizor.

Filmul Sorella di clausura pornește de la fapte și personaje reale, adică de la viața Ancăi Pop, însă scenariul este puternic ficționalizat (Sursa foto: Instagram)

El a devenit un zeu pentru ea și vrea neapărat să-l cunoască, motiv pentru care se apropie de colaboratoarea lui, artista pop Vera, care îi promite că o va ajuta să își cunoască idolul. Filmul pornește de la fapte și personaje reale, însă scenariul este puternic ficționalizat, motiv pentru care toate numele au fost schimbate”, ne-a declarat Diana Caravia, producător al filmului.

Film inspirat de Anca Pop, cântăreața care a plonjat în Dunăre

Faptele  reale la care fac referire reprezentanții proiectului o au în prim plan pe Anca Pop, celebra artistă româno – canadiană care și-a pierdut viața într-un accident tragic, la începutul lunii decembrie 2018, după ce a plonjat cu mașina în Dunăre.

Născută în 1984 la Moldova Nouă, Anca Pop avea doar 3 ani când părinții au urcat-o într-o barcă pneumatică și au fugit din țară ilegal, pe Dunăre, în Serbia. O vreme au stat într-o tabără cu refugiați și apoi au plecat în Canada, acolo unde familia s-a stabilit. În Ontario, de la vârsta de 7 ani a început să ia lecții de mandolină și canto. După Revoluție, ea și părinții săi au revenit în România.

În anul 2004, o piesă demo de-a ei a ajuns la președintele casei de discuri 604 Records, Jonathan Simkin, care a încurajat-o să scrie melodii pentru a-și pregăti materialul discografic de debut. Aveau să treacă 13 ani până la album, însă cariera ei deja începea să crească.

Anca Pop și Goran Bregović

Patru ani mai târziu, în anul 2008, Anca Pop și-a întâlnit idolul. Ea l-a cunoscut pe celebrul artist sârb Goran Bregović, împreună cu care a început să compună pentru cel de-al treisprezecelea album de studio al artistului, Champagne for Gypsies. Îl auzise cântând prima dată atunci când a ajuns în lagărul de pe malul sârbesc al Dunării și, cumva, muzica lui i-a rămas întipărită în minte. Pe album se regăsesc două piese compuse împreună. În anul 2012 cei doi au lansat piesa Jealous Monster, independent de albumul la care colaboraseră deja.

Apoi, Anca Pop a semnat cu casa de discuri Roton, și a lansat discul single de debut Free Love, în 2015. Videoclipul a avut un succes uriaș în Marea Britanie, fiind votat cea mai bună piesa pop a lunii iulie în cadrul unui sondaj realizat de site-ul OurStage. În luna iulie a mai lansat 2 versiuni, unul „necenzurat”, pentru revista Playboy (artista apărând pe copertă și într-un pictorial). În 2016, ea și Emil Rengle au fost invitații Warner Music Group la festivalul de film din Cannes. Și anul următor au fost invitați, cu posibilitatea de a începe o colaborare.

Pe lângă muzică, Anca Pop a căutat să trăiască viața din plin și a călătorit mult. A mers în Peru, a trăit printre șamani, de unde și-a și luat numele de scenă, „Shamanca”. A stat o vreme și în  Japonia, unde și-a lansat în 2017 primul album. Acesta include piese precum Free Love, Super Cool, Ring Around, Loco Poco și Ederlezi.

Descoperire șocantă, la cinci luni după accident

Altfel, Anca Pop era cunoscută pentru că promova o viziune diferită asupra sexualității. Prezentată în media ca o artistă româno-canadiană, Anca nu făcea un secret din faptul că este bisexuală, dar că preferă mai ales femeile. Un asemenea discurs public în anii dinaintea pandemiei era ceva neobișnuit.

În 16 decembrie 2018, Anca Pop a plonjat cu mașina în Dunăre, la Șvinița, mergând spre casă pentru a petrece sărbătorile cu familia (sursa foto: Instagram)

Interviurile ei erau savurate de presă și public, mai ales că a promovat o viață lipsită de inhibiții, fiind cu adevărat o prezență exotică pentru showbizul românesc. „Am făcut amor și în instituții publice cum ar fi Casa Poporului sau Guvern”, povestea cântăreața într-o emisiune TV.

În 16 decembrie 2018, Anca Pop a plonjat cu mașina în Dunăre, la Șvinița, pe un drum care nu are parapeți. Artista se îndrepta spre casă pentru a petrece sărbătorile care se apropriau împreună cu familia. La fix 5 luni de la accidentul Ancăi, din apă au fost recuperate portofelul și laptopul, dar și un geamantan  cu hainele ei, plus multe alte lucruri, care rămăseseră prinse în albie, în urma accidentului.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre