Simona Ionescu / Redactor Șef

Staruri de cinema direct sub stele. Când va avea loc evenimentul

Staruri de cinema direct sub stele. Când va avea loc evenimentul
Gala Premiilor Gopo, evenimentul care recompensează, an după an, cele mai importante realizări cinematografice din România,  va avea loc într-o nouă formulă, direct sub cerul liber. Luna aceasta va fi, așadar, prima ediție în aer liber din istoria galei Gopo.

Catrinel Marlon, Dana Rogoz, Judith State, Gheorghe Visu sau Răzvan Vasilescu așteaptă cu emoții decizia voturilor. Alături de ei, alți actori au nominalizări la premiile pentru cele mai bune roluri prinicipale sau secundare. Cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo, programată inițial pe data 24 martie, a fost amânată, în contextul măsurilor de restricție cauzate de pandemie. Juriul însă nu și-a amânat munca.

Peste 600 de profesioniși din industria cinematografiei însă votează, chiar în aceste zile, pe platforma online pusă la dispoziție de organizatori. Producțiile care au intrat oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj sunt: „Călătoria fantastică a Maronei” (r. Anca Damian), „La Gomera” (r. Corneliu Porumboiu), „Monștri.” (r. Marius Olteanu), „Parking” (r. Tudor Giurgiu) și „Touch Me Not” (r. Adina Pintilie).

Filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2020 sunt: „La Gomera” (13 nominalizări), „Heidi” (10 nominalizări), „Monștri” (9 nominalizări), „Touch Me Not” (9 nominalizări), „Parking” (8 nominalizări) și „Mo”  (6 nominalizări).

Cei cinci nominalizați ai categoriei Cea mai bună regie sunt: Adina Pintilie („Touch Me Not”), Anca Damian („Călătoria fantastică a Maronei”), Cătălin Mitulescu („Heidi”), Corneliu Porumboiu („La Gomera”) și Marius Olteanu („Monștri.”).

Cele cinci pelicule nominalizate în categoria Cel mai bun film documentar sunt: „Distanța dintre mine și mine” (r. Dana Bunescu, Mona Nicoară), „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” (r. Mihai Mincan și Claudiu Mitcu), „Jurnalul familiei -escu” (r. Șerban Georgescu), „Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark) și „Timebox” (r. Nora Agapi).

Gala Premiilor Gopo va avea loc în data de 29 iunie. „Industria cinematografică a fost profund afectată de criza economică generată în contextul pandemiei. Iar Gala Premiilor Gopo, care sărbătorește realizările cinematografiei românești din anul precedent, dorește să atragă atenția și asupra situației acestui domeniu important atât pentru cultura, cât și pentru economia românească.

Evenimentul dedicat industriei cinematografice se va desfășura în condiții de maximă siguranță pentru participanți, în aer liber, respectând toate măsurile de protecție impuse de autorități”, a declarat declară Alexandra Boghiu, coordonator al Galei Premiilor Gopo.

Cu ocazia galei,  actrița Adela Mărculescu va fi distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate, în timp ce apreciatul actor de teatru, film și televiziune Virgil Andriescu,  va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către două filme de comedie, respectiv „Oh, Ramona!” (256.111 spectatori și încasări de 5.016.357 de lei) și „5Gang: Un altfel de Crăciun” (167.025 de spectatori și încasări de 3.762.478 lei).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre