Simona Ionescu / Redactor Șef

Gala UNITER. Marcel Iureș l-a readus pe Ion Caramitru în mijlocul actorilor și oamenilor de cultură

Gala UNITER. Marcel Iureș l-a readus pe Ion Caramitru în mijlocul actorilor și oamenilor de cultură
Un spectacol în dramatizarea și regia lui Silviu Purcărete, montat la Iași, regizorul Horia Suru și actorii Lóránd Váta şi Nicoleta Lefter sau Csaba László şi Gabriela Popescu, s-au numărat printre laureații Galei Premiilor UNITER de seara trecută.

„Plugarul şi Moartea de Johannes von Tepl, în dramatizarea şi regia lui Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, a fost desemnat Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2022, ediţia a 30-a, care i-a fost dedicată lui Ion Caramitru şi organizată la Palatul Culturii din Bistriţa. Tânărul regizor Horia Suru (Trilogia minelor) a primit trofeul pentru Cea mai bună regie, în timp ce Lóránd Váta şi Nicoleta Lefter au fost desemnaţi cei mai buni actori în roluri principale, iar pentru roluri secundare cei mai buni au fost premiați Csaba László şi Gabriela Popescu.

Gala a fost transmisă în direct, pe TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi la Radio România Cultural. Online a putut fi urmărită pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro. Trupa Iarba Fiarelor a asigurat coloana sonoră a spectacolului, iar Ada Milea a susținut un scurt recital. Prezentatorii galei, gândită şi realizată de Radu Afrim, au fost actorii Raluca Aprodu şi Emilian Oprea.

Marcel Iureș: „Caramitru avea o inimă cât tot oraşul Bucureşti”

Anunțând premiul pentru Cel mai bun spectacol, preşedintele UNITER Dragoş Buhagiar a făcut o reverenţă lui Ion Caramitru, „cu o cernită bucurie”. „Lui îi datorăm întâlnirea din seara aceasta (…) Am certitudinea că ne aşteaptă elegant, plin de entuziasm. Mulţumim, Pino!”.

După un moment de dans, regizat pe vocea lui Ion Caramitru recitând Eminescu, Marcel Iureş i-a adus un omagiu marelui om de teatru. Acesta a  primit Premiul de Excelenţă – In memoriam. „În ‘81, când am ajuns la Bulandra, era răsfăţatul teatrelor şi al ecranelor. Avea o inimă cât tot oraşul Bucureşti, avea un simţ al dreptăţii mai tare decât orice, îl scotea din minţi nedreptatea.

Am jucat cu el, am avut ocazia şi onoarea, am fost Horatio în ‘Hamletul’ lui şi după ‘90 a stat un pic în ceţurile acelea reci şi confuze şi care nu erau pentru el, a coborât de acolo, pentru că n-asculta de nimeni, decât de Dumnezeu, şi de bunul simţ, şi de limba română, şi a făcut bine chiar şi împotriva incendiatorilor.

Sunt oameni care, îşi dau sau nu seama, au în buzunarele lor binele făcut de Pino, care după mintea mea n-a murit. Azi-dimineaţă, m-am gândit să-i dau telefon şi să-i spun ce i-ar plăcea lui să zic. Numărul lui era acolo. Deci, n-a murit. Ultima mea replică din Hamlet era: „Şi noapte bună, dulce prinţ! Acum, pot să spun: Salutare, băiete!”.

Premii speciale

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER – Consiliul Director acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER, Premiul de Excelenţă, Premiile pentru Întreaga Activitate şi Premiile Speciale.

Premiul pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România i-a revenit lui Răzvan Mazilu.

Premiul pentru valoarea proiectului original – „Hektomeron”, iniţiat de Vlad Drăgulescu la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Premiul pentru creativitatea video design-ului şi mapping-ului în spectacolul „Plugarul şi Moartea”, dramatizarea şi regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi: Andrei Cozlac

Premiul pentru rolul educativ al proiectului de teatru şi muzică „Clasic e fantastic” – copilăria marilor muzicieni a revenit Irinei Sârbu şi Monicăi Ciută.

Premiul pentru susţinerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul „Comedia ţine la TINEri” de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie Bucureşti

Premiul special British Council – Open Theatre – organizaţiei Cultură`n Şură, pentru activitatea lor de promovare a accesului la cultură în mediul rural:  Victor Olăhuţ, regizor şi iniţiatorul proiectului, Florentina Năstase, actriţă şi Flavius Lucăcel, dramaturg

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Doina Papp şi Maria Zărnescu.aceștia au mai acordat următoarele premii:

Premiul de Excelenţă: Ion Caramitru – In memoriam

Premiul pentru întreaga activitate actriţă: Dana Dogaru

Premiul pentru întreaga activitate actor: Virgil Ogăşanu

Premiul pentru întreaga activitate regie: Andrei Belgrader – In memoriam

Premiul pentru întreaga activitate scenografie: Adriana Grand.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre