Simona Ionescu / Redactor Șef

În Ploiești, un parc al artei: 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei

În Ploiești, un parc al artei: 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei
Într-un parc tânăr din orașul Ploiești, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei, ca într-o simfonie în marmură albă. Din 2018, aici are loc „Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală”.

Este povestea unui proiect ce merge mai departe. Din 2018, într-un parc tânăr din orașul Ploiești, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei.

În Ploiești, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei

În Ploiești, într-un parc tânăr, are loc de trei ani ”Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală”. Nume grele de sculptori din țară și din străinătate au lăsat aici opere sublime care vor însufleți locul acesta pentru totdeauna. În fiecare an, aceștia vin aici și lucrează timp de o lună, trudind din greu, zi-lumină, în norii de praf alb al marmurei de Rușchița.

Totul a pornit de la un proiect lansat de câțiva tineri inimoși reuniți într-o asociație culturală („24 PH Arte”). Îl au în frunte pe Florin Manole, cândva jurnalist la Evenimentul zilei, un om tenace și cu dragoste de artă. Cu toții știu că acum construiesc pentru viitor un parc al artei. Ideea principală a proiectului este: „Nu există patriotism fără patrimoniu”. Artiști și critici de renume au venit aici în fiecare an și s-au minunat de spectacolul impunător al acestor sculpturi.

Din 2018, într-un parc tânăr din orașul Ploiești, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei

În Ploiești, într-un parc tânăr este o expoziție de sculpturi

În Ploiești, într-un parc tânăr, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei. Ce spun oamenii de cultură?

Pavel Șușară, critic de artă: „Uitați-vă la lucrările astea, să vedeți cât de elaborate sunt, cât de solidă este construcția, ce luptă există între artist, între energia lui mentală și duritatea materialului. Această supraturare de forță îmbogățește într-un mod de neimaginat patrimoniul public.

Artiștii sunt aproape prestatori voluntari în asemenea simpozioane și lasă în urmă producții de sute de mii de euro. Nicio lucrare de-aici nu valorează mai puțin de o sută de mii de euro la o evaluare riguroasă.”

Radu Boroianu, om de cultură a apreciat acest proiect. „Sunt toate premisele pentru ca această tabără să continue și să transforme acest parc într-o superbă expoziție în aer liber de artă modernă și contemporană.”

Nicolae Fleissig, sculptor, laureat al premiului Constantin Brâncuși, spune că aceste sculpture vor dăinui pentru multe secole. „Ceea ce au făcut artiștii la tabăra din Ploiești sunt lucrări care au forță.

Ele vor rămâne peste secole iar parcul acesta are o deschidere extraordinară și poate găzdui peste ani un mare muzeu de talie mondială.”


Povestea uitată a Coloanei fără sfârșit, monumentul lui Constantin Brâncuși

Un mare sculptor, salvat de la moarte de o femeie cu mâini de aur. Exclusiv

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre