Simona Ionescu / Redactor Șef

Înainte de Revelion, bănățenii sunt invitați la teatru. Spectacol de UNITER, pe scenă

Înainte de Revelion, bănățenii sunt invitați la teatru. Spectacol de UNITER, pe scenă
Înainte de păetrecerea de Revelion, timișorenii sunt invitați la teatru. Teatrul Național din Timișoara a programat, în seara zilei de 31 decembrie, unul din cele mai îndrăgite spectacole ale sale, premiat la UNITER.

Timișoara 2024 înseamnă un nou început. La mijlocul lunii februarie, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara deschidea Anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023 cu spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese, creat în perspectiva unuia dintre principiile esențiale ale acestui program european – comunicarea. Cu același spectacol, principala instituție teatrală din orașul de pe Bega, încheie anul.

„Închidem, simbolic, anul 2023, cu acest spectacol și cu acest mesaj, invitând publicul să înceapă petrecerea din ultima zi a acestui an definitoriu la Teatrul Național, duminică, 31 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național, unde va avea loc o reprezentație extraordinară cu Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban care semnează și regia artistică a spectacolului.

Înainte de Revelion, bănățenii sunt invitați la teatru, spă vizioneze un pectacol de UNITER, pe scena Sălii 2

Reprezentația din 31 decembrie este  felul în care Teatrul Național din Timișoara, prin vocile actorilor săi, Claudia Ieremia, Romeo Ioan, Ion Rizea, Andrei Chifu, Flavia Giurgiu, Alina Ilea și Matei Chioariu le urează spectatorilor să iubească, să viseze, să împărtășească și să primească, să fie alături și să aibă încredere. La mulți ani!”, transmit reprezentanții Naționalului timișorean.

O seară în familie și un premiu UNITER

Un tată, o mamă, o fiică și o bunică, împreună cu mătușa și viitorul ei soț, se reîntâlnesc cu ocazia întoarcerii fiului risipitor. Revenirea – ca element declanșator – oferă cadrul perfect pentru destăinuiri, demascări și construcție dramatică, oferind spectatorilor posibilitatea să „vadă” direct în viscerele unei familii în care este posibil să descopere tensiuni, tăceri sau situații pe care le recunosc sau care le sunt familiare. Lucruri despre care tac, deși ar trebui să vorbească.

Spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese a fost unul din puținele, la nivel național, care au avut premiera în pandemie (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Lucruri despre care se ceartă, în loc să le discute. Lucruri cărora le permit să îi îmbolnăvească, în loc să se vindece de ele. Într-o lume polarizată în care limita dintre dialog și conflict se subțiază tot mai mult, spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese își propune să catalizeze valențele benefice ale comunicării, demonstrând că, la fel ca în viață, nimic nu e axiomatic, există dreptate pentru toată lumea, este loc de conflict, dar și de iubire, de frustrare, dar și de contemplare. De tristețe, dar și de mult râs. Uneori chiar în hohote.

Pentru interpretarea personajului Bunica, actorul Ion Rizea a fost recompensat cu Premiul UNITER pengtru cel mai bun rol secundar. Biletele penttru spectacolul prezentat de Teatrul Național din Timișoara în seara de Revelion au fost puse în vânzare online și la casierie.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre