Simona Ionescu / Redactor Șef

Spectacolul lui Radu Iacoban de la Timișoara, prima reprezentație cu public

Spectacolul lui Radu Iacoban de la Timișoara, prima reprezentație cu public
Pandemia a dat serios peste cap activitatea instituțiilor de spectacole. În teatre nu s-a mai jucat, cu lunile. Maxim ce s-a putut face au fost transmisiile online.

Se întâmplă,  vineri seara, în sfârșit: spectacolul lui Radu Iacoban de la Timișoara, prima reprezentație cu public. Același titlu, o nouă poveste: vineri, 21 mai, de la ora 19, spectacolul „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese” vine, cu bucurie și multă emoție, la prima sa întâlnire directă cu publicul. A trecut aproape jumătate de an de la premiera online (5 decembrie 2020).

Spectacolul, semnat de autorul și regizorul Radu Iacoban, a fost creat ca un racord declarat la actualitatea epidemiologică, spectacolul fiind difuzat în transmisiune directă, fără public în sală. De astăzi, la Sala 2, Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese începe o viață nouă, alături de spectatorii săi”, transmit reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.

Spectacolul lui Radu Iacoban spune povestea unei familii

Un tată, o mamă, o fiică și o bunică, împreună cu mătușa și viitorul ei soț, se reîntâlnesc cu ocazia întoarcerii fiului risipitor. Revenirea – ca element declanșator – oferă cadrul perfect pentru destăinuiri, demascări și construcție dramatică. Oferind spectatorilor posibilitatea să „vadă” direct în viscerele unei familii în care este posibil să descopere tensiuni, tăceri sau situații pe care le recunosc sau care le sunt familiare.

Lucruri despre care tac, deși ar trebui să vorbească. Lucruri despre care se ceartă, în loc să le discute. Lucruri cărora le permit să îi îmbolnăvească, în loc să se vindece de ele.

Într-o lume polarizată în care limita dintre dialog și conflict se subțiază tot mai mult, spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese își propune să catalizeze valențele benefice ale comunicării. La fel ca în viață, nimic nu e axiomatic. Există dreptate pentru toată lumea, este loc de ură, dar și de iubire, de frustrare, dar și de contemplare. De tristețe, dar și de mult râs. Uneori chiar în hohote.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului Vocile orașului – Central Park, parte din Programul Cultural  Timișoara Capitală Europeană a Culturii, produs de Teatrul Național Timișoara și finanțat de Primăria  Municipiului Timișoara.

Biletele pot fi achiziționate on-line pe www.tntimisoara.com sau fizic, de la Agenția de bilete „Mărășești” (str. Mărășești nr. 2). Precizăm că numărul de locuri este limitat în funcție de normele de distanțare.

Sursa foto: TNTm

Filmul fără nume, noul proiect al regizorului Cristi Puiu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre