Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe Bienala Albastră. Ce expoziții puteți vedea

Începe Bienala Albastră. Ce expoziții puteți vedea
Nu mai puțin de 20 de galerii de artă şi spaţii alternative din municipiul Braşov şi zona metropolitană au fost incluse în circuitul evenimentului Bienala Albastră 2021.

Azi începe Bienala Albastră, eveniment care se desfăşoară timp de o lună, în perioada 17 octombrie – 21 noiembrie, a informat organizatorul, Asociaţia Culturală Artessentia.

Evenimentul va avea două secţiuni. Pe de o parte vor fi invitaţi cu expoziţii personale, și anume un număr de 16 artişti români şi din străinătate. Pe de altă parte, vor fi şi participanţi selecţionaţi – 400 de artişti vizuali aplicanţi. În cadrul celei de a doua secţiuni vor avea loc şi două expoziţii de colecţionar: una care se referă la 100 de ani de grafică românească şi cealaltă care are ca subiect cartea rară cu gravură şi ilustraţii.

Începe Bienala Albastră. Expoziție de carte rară

Potrivit unui comunicat remis de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov, care va găzdui expoziţia de carte rară „Restitutio 111 – Jacques Hérold”, colecţia prezentată publicului braşovean provine de la galeria Tiny Griffon, din Nürnberg, Germania.

„Expoziţia de ilustraţie de carte bibliofilă şi gravură de Jacques Hérold este deosebită deoarece emoţionează şi impresionează prin eleganţă, delicateţe şi profunzime, dar mai ales pentru că arta este legată de carte, fiind o expoziţie foarte potrivită pentru bibliotecă.

Biblioteca este spaţiul cel mai adecvat pentru expunerea operei sale, ce reflectă relaţia dintre carte şi artă şi suntem încântaţi de această oportunitate, graţie curatoarei şi colecţionarei Cristina Simion de la galeria Tiny Griffon, Nürnberg, Germania, care a avut amabilitatea să ne împrumute colecţia”, se arată în comunicatul menționat.

Unul dintre cei mai importanți suprarealiști

Jacques Hérold, pe nume Herold Blumer, s-a născut la 10 octombrie 1910 la Piatra Neamţ şi este un artist român avangardist, de origine evreiască, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Gherasim Luca. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate şi a ilustrat cărţi de colecţie, în tiraje mici.

După studii începute la Academia de arte frumoase din Bucureşti şi colaborări la revista UNU, în 1930 a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste. Mijlocit de Victor Brauner a devenit prietenul artiştilor suprarealişti, precum André Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, dar şi al unor poeţi şi scriitori, ale căror lucrări le va ilustra.

Sursa foto: Bienala Albastră / Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre