Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe TIFF Oradea. Cele mai premiate filme românești vor fi proiectate

Începe TIFF Oradea. Cele mai premiate filme românești vor fi proiectate
Filmele româneşti ale momentului şi o serie de cine-concerte speciale vor fi prezentate la Oradea, în perioada 2 - 4 octombrie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piaţa Unirii şi în Amfiteatrul Cetate. Proiecţii speciale vor mai avea loc şi indoor, la Teatrul Regina Maria şi la Filarmonica de Stat din Oradea, iar cine-concertele vor fi găzduite de Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Cele mai aşteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producţiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume”, transmit organizatorii evenimentului.

Ce filme se vor vedea

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 18,00, publicul va avea întâlnire cu „Profu’” (regia – Alex Brendea) – povestea unui profesor care decide să renunţe la sistemul de învăţământ convenţional, pentru a deschide un centru de meditaţii în propriul apartament.

De la 18,30, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, Monica Lăzurean-Gorgan va reveni în faţa spectatorilor, în calitate de co-regizoare a documentarului „Lemn”, realizat alături de Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, film ce demască acţiunile ilegale de defrişare ale marilor companii exploatatoare.

Seara, de la 20,30, la Teatrul Regina Maria, câştigătorul Premiului Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF.19 se va vedea pentru prima dată la Oradea. După proiecţia „Şi atunci… ce e libertatea?” (regia – Andrei Zincă), actorul Radu Iacoban va povesti spectatorilor întâmplări de pe platoul de filmare.

Seduşi de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme şi cărţi, doi tineri îşi propun s-o trăiască pe pielea lor în noua producţie regizată de Tudor Cristian Jurgiu: „Şi poate mai trăiesc şi azi”. Povestea lor va putea fi urmărită pe marele ecran duminică, în ultima zi de festival, de la ora 16,00, la Filarmonică.

Tot aici, de la ora 18,30, spectatorii vor putea urmări documentarul „Casa cu păpuşi”, debutul regizorului Tudor Platon.

Seara se va încheia cu proiecţia „Urma”, un film poliţist despre dispariţia neaşteptată a unui pianist, prezentat la Oradea de regizorul Dorian Boguţă şi actorul Marin Grigore.

Publicul va fi triat pentru a respecta reglementările impuse de pandemie

Gazda evenimentelor muzicale speciale din acest an, Casa de Cultură a Sindicatelor va fi punctul de întâlnire al iubitorilor de film şi muzică live, pe durata festivalului. În ultima seară de festival, orădenii vor avea parte de o experienţă inedită la cine-concertul „Man with a Moving Camera” (regie – Dziga Vertov), revoluţionarul film experimental mut, produs în Uniunea Sovietică în 1929, ilustrat muzical de grupul Abator Industries.

Accesul la evenimente va fi permis doar persoanelor care vor respecta cu stricteţe regulamentul de participare la festival, disponibil online: https://oradea.tiff.ro/ro/node/12065. Biletele au fost puse deja în vânzare pe platforma https://tiff.eventbook.ro/ şi vor fi disponibile în curând şi pe TIFF Official App (disponibilă în Google Play şi App Store).

Sursa foto: TIFF/facebook.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre