Simona Ionescu / Redactor Șef

„Poartă riduri”, proiect fotografic pentru adolescentele în căutare de modele de viață. E util și pentru mame

„Poartă riduri”, proiect fotografic pentru adolescentele în căutare de modele de viață. E util și pentru mame
Se spune, și pe drept cuvânt, că a-ți crește copiii frumos e una din cele mai mari provocări pe care le poate avea o mamă. Iar femeile care sunt mame știu deja asta. O tânără mamă din Timișoara a găsit un mod remarcabil de a-i arăta fiicei sale, preadolescente, modele de viață.

În contextul în care mediul online și televiziunile abundă de false repere de etică, cultură și frumusețe, e important să arăți noii generații modele valide și consistente. Frumusețea a devenit prea mult un șablon, accentul  care validează e pus pe chestiuni care nu sunt, în fapt relevante.

Jurnalista Georgeta Petrovici face parte din proiectul „Poartă riduri”

Timișoreanca Paula Aldescu, filolog, a decis să îi ofere fiicei sale niște modele aparte în viață. Fiica ei, Mara, are 13 ani. Este aproape adolescentă, practic, la vârsta la care descoperă lumea și feminitatea. Așa s-a născut proiectul „Poartă riduri” ( #poartariduri), o serie de imagini ( și povești)  cu 24 de femei pe care Paula le numește remarcabile și posibile modele de viață pentru fiica sa, reunite într-o expoziție.

dlkslsa

„Proiectul este pentru Mara, pentru cum anume își reprezintă ea frumusețea. Ceea ce credem noi că e frumos în prezent ca femei mă derutează. E prea multă durere, deformare, mutilare, înstrăinare. Așa că am căutat modele. Femei care dau importanță sănătății minții, îngrijirii trupului, educației și umorului. Umorul e absolut necesar”, a declarat, pentru Rețete și vedete Paula Aldescu.

Paula Aldescu și fiica ei, Mara

Mamă a doi copii, la 39 de ani, Paula, care mai are și un băiețel mic,  ne-a explicat ce înseamnă maternitatea pentru ea: „Cresc doi copii în spiritul Mariei Montessori.

Expoziția „Poartă riduri” reunește 24 de portrete

Pentru mine nu există pedagogie mai potrivită ființei ca Montessori. Mara și cu mine respectăm următoarele reguli: pe primul loc avem sănătatea, pe al doilea joaca, abia apoi urmează școala. După cum vezi, mă interesează să cresc o persoană zdravănă ca trup și minte, nu o elevă cu performanțe”.

Femei care n-au ales să rămână femei frumoase și atât, ci au dat importanță și dezvoltării personale

Proiectul „Poartă riduri” s-a desfășurat pe mai multe luni, timp în care au fost „colectate”  femeile ce apar, portretizate, în expoziție. Au fost întâlniri one to one cu fiecare, alături de fotografii Carmen Magdalena, Bogdan Mosorescu sau Simona Nuțu.

„Am avut câteva în vedere la început. Femei admirate și respectate de mine deoarece n-au ales să rămână femei frumoase și atât, ci au dat importanță creșterii, dezvoltării, umorului. Apoi de la ele a fost destul de lejer să ajung la alte femei”, a mai povestit Paula Aldescu.

Expoziția „Poartă riduri” poate fi vizitată până la finele lunii martie

Despre proiectul „Poartă riduri” se pot citi mai multe pe blogul ei, Dunia.ro. Expoziția de fotografie poate fi vizitată la Casa cu iederă din Timișoara, până în data de 24 martie, între orele 12:00 și 17:00.

Surse foto: Bogdan Mosorescu, Simona Nuțu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre