Prima sărbătoare națională a unei flori, în România. La Grădina Botanică veți afla despre ce este vorba

Prima sărbătoare națională a unei flori, în România. La Grădina Botanică veți afla despre ce este vorba
În perioada aceasta înfloresc bujorii. Roz, albi, roșii, aceștia arată cu adevărat spectaculos și au un miros aparte. Poate nu știați dar, de anul trecut, bujorul a fost declarat „floarea României”.

Sâmbătă, 20 mai, la Grădina Botanică „I.Todor” din Campusul Agronomie – Herăstrău, al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, sunteți invitați la Sărbătoarea Bujorului – Floare Națională a României. Evenimentul începe la ora 9:00. „Aici veți avea ocazia să vă bucurați de cele 86 de varietății de bujori, o colecție impresionantă  a Facultății de Horticultură”, transmit organizatorii evenimentului.

Legea Bujorului a fost adoptată anul trecut

În octombrie 2022, Parlamentul României a votat legea prin care bujorul a fost declarat Floare Naţională. „Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României”, se arată în textul noului act normativ.

Pe teritoriul României, din Banat până în Dobrogea şi din Oltenia până în Transilvania şi Moldova cresc spontan cinci specii de bujor în rezervaţii naturale protejate prin lege, având un mare potenţial biologic şi ornamental. Este vorba de următoarele: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, precum. De asemeena, alte trei specii sunt cultivate cu peste 100 de varietăţi şi soiuri: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.

Rezervație de bujori unică în Europa

Conform Știri pentru copii, una dintre cele mai importante rezervații de bujori din Europa este Rezervația botanică de la Zau de Câmpie, județul Mureș. Este vorba despre singurul loc din Europa unde încă crește bujorul de stepă. În total, aici cresc peste 50.000 de exemplare pe o suprafață de 3,5 hectare. Bujorul de stepă este o floare extrem de delicată. Cândva ea exista în toată Europa dar a dispărut treptat.

Bujorii înfloresc doar șapte zile pe an

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc la mijlocul primăverii. Uneori, ei rămân deschiși chiar și în luna iunie, în funcție de temperaturi. În general, frumoasele flori român deschise doar șapte zile, au o înălțime de 10 – 30 de centimetri și au o culoare roșu aprins. Rezervația de bujori din Mureș a fost înființată în anul 1932 de către academicianul Alexandru Borza care este considerat ca fiind fondatorul școlii de botanică din România. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rezervația a fost protejată de Marcu Sâncrăianu care acum este considerat un erou al parcului.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre