Simona Ionescu / Redactor Șef

Bujorii de stepă au înflorit. Singurii din Europa sunt în județul Mureș

Bujorii de stepă au înflorit. Singurii din Europa sunt în județul Mureș
Au început să înflorească bujorii de stepă. Se deschid treptat și este o minunțărie unică în Europa. Îi puteți vedea în Rezervația botanică din localitatea Zau de Câmpie, din județul Mureș.

Singurul loc din Europa în care bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia) a supraviețuit se afla în judetul Mures, în Rezervația botanică din localitatea Zau de Câmpie. ”S-au cam lăsat așteptați anul acesta, dar deschidem sezonul cu prima floare a bujorului de stepă”, au anunțat administratorii grădinii.

Bujorii de stepă au înflorit

Bujorii de stepă au înflorit, unul câte unul. O minunăție pe o suprafață cât vezi cu ochii. ”S-au cam lăsat așteptați anul acesta, dar deschidem sezonul cu prima floare a bujorului de stepă! Vă așteptăm în perioada următoare să vizitați Rezervația de bujori din Zau de Câmpie cu rugămintea de a respecta indicațiile din zonă.

Chemarea bujorilor! Nu puteți rata în perioada asta o vizită la bujori! Vă așteptăm, cu condiția de a respecta zona, marcajele rezervației, natura. Așa este atmosfera pe la noi. Bujorii treptat se deschid și vă așteaptă să-i vedeți!”, au anunțat administratorii grădinii botanice de la Zau de Câmpie.

Rezervația a fost înființată în anul 1932 de academicianul Alexandru Borza, fondatorul școlii românești de Botanică. Se afla la circa 5 km de comuna Zau de Câmpie. Inițial, rezervația avea 2,5 ha, acum are 3,5 ha și numără 50 000 de bujori-de-stepă. Primele date despre bujorii de aici au fost publicate in anul 1846, la Viena.

Bujorii de stepă au înflorit, unul câte unul

Bujorii de stepă au venit din Dobrogea, acum 10.000 de ani

„La Zau de Campie, bujorul-de-stepă a venit din Dobrogea acum 10 000 de ani. Semintele au ajuns prin trei modalități. Au fost aduse de vânt, păsări și apă. Bujorii s-au localizat în comuna noastră, unde trăiesc la cea mai înaltă cotă din Europa, respectiv la 477 m altitudine.

Spre bucuria noastră, avem unica rezervație din Europa. În Munții Măcin, la Niculițel, în Dobrogea, pe marginea Dunării, mai sunt bujori-de-stepă, dar foarte, foarte rari”, a declarat Octavian Călugăr, omul care se îngrijește de gingașa plantă de șase decenii încoace.

Bujorii-de-stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, foarte rar în luna iunie, și rămân înfloriți doar două săptămâni.

În 2019, au fost bătute toate recordurile la capitolul vizitatori, câteva mii de turiști din toate zonele din țară, dar și din afara țării. Au venit din Ungaria, Polonia, Germania.

Din cauza pandemiei, anul trecut au fost mult mai puțini vizitatori, iar anul acesta trebuie respectate reguli stricte. Foto: Facebook


Program special la Muzeul Grigore Antipa. Vietăți exotice și o expoziție inedită

Mihaela Tatu, Andreea Raicu și Anna Lesko îi iau la țintă pe jurații iUmor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre