Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul Muzeu al Colectivizării, într-o casă colectivizată. Povești direct de la sursă

Primul Muzeu al Colectivizării, într-o casă colectivizată. Povești direct de la sursă
Noile generații vor afla direct de la sursă despre ororile colectivizării, eveniment de care au avut parte generațiile trecute, după al doilea război mondial. Primul Muzeu al Colectivizării prinde contur, în județul Neamț, chiar în casa unor țărani care au trecut prin această experiență cumplită.

Primul Muzeu al Colectivizării din România se va construi în etape circumscrise proiectului amplu și orginal, în comuma Tămășeni, județul Neamț. Acesta va avea în final 18 spații distincte (camere ale celor două case ce descriu o gospodărie tradițională, spații anexă, spații exterioare), fiecărui spațiu fiindu-i dedicată o temă specifică.

Filmul acestui eveniment își prezintă primele 3 episoade ale sezonului inaugural: camerele „Cote”, „Casa” și „Pământul”. Alături de acestea trei, alte teme ce vor fi abordate sunt:  „Pâine”, „Furie și Revoltă”, „Destinul”, „Miliția”, „Agitatorii”, „Ascunzătoarea”, „Rezistența”, „Omul Nou”, „Carne și Vin”, „Apă”, „Gaz”, ”Unelte agricole”.

Casa familiei Bulai și colectivizarea

Muzeul Colectivizării din Tămășeni  va fi în același timp un muzeu al colectivizării și un loc al memoriei. Proprietatea și casele unde e amenajat acesta aparțin familiei Bulai, familie de țărani gospodari care a trecut, de-a lungul ultimului secol, prin război, prin toate etapele colectivizării și apoi prin perioada de tranziție de după comunism. Casele au fost confiscate de comuniști, împreună cu terenul agricol, animalele și uneltele.

O jumătate din casa nouă a fost Cooperativa de Consum și Centru de Achiziții pentru Colectivă. Într-o cameră din casa veche a funcționat o vreme Miliția din sat. Povestea caselor și a acestei familii este una tipică, așa cum s-au întâmplat multe pe tot cuprinsul țării. Această poveste e  folosită ca pretext pentru prezentarea întregului fenomen al colectivizării din România.

Primele încăperi se deschid publicului

Curatorii și arhitecții muzeului îl văd ca un proiect de valorificare a colecției, surselor, documentelor și mărturiilor de arhivă audio-video despre drama oamenilor trecuți prin colectivizare, folosind obiecte-simbol, instalații interactive și forme de exprimare unde povestea este pusă într-un decor scenografic extrem de puternic ca mesaj și semnificație.

Asociația Memorialul Colectivizării din România organizează vernisajul de lansare a Muzeului Colectivizării din România, miercuri 4 noiembrie 2020, ora 16:00. Evenimentul va avea loc în Strada Parcului nr. 1, comuna Tămășeni, județul Neamț, ocazie cu care vor fi prezentate publicului primele trei încăperi finalizate, din cele 18. Finanțatorii primelor camere ale muzeului: Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, Hanns Seidel Stiftung, Friedrich Nauman Foundation For Freedom și Konrad Adenauer Stiftung.

Sursa foto: Radio România Cultural

Mihai Constantinescu a avut întotdeauna o femeie în umbra lui. Secretul pe care l-a cunoscut doar Simona

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre