Simona Ionescu / Redactor Șef

Romanian Chamber Orchestra încheie turneul 2020 în Cluj, duminică

Romanian Chamber Orchestra încheie turneul 2020 în Cluj, duminică
Romanian Chamber Orchestra, singurul proiect care reunește diaspora acasă, se pregătește pentru primul concert susținut în Cluj. Acesta va avea loc în 23 august de la 19.30, și e concertul care încheie turneul.

Evenimentul se va desfășura sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru (câștigător al Premiului Grammy 2020), celebru timișorean care, din luna septembrie, va prleua conducerea orchestrei Radio din Franța. Ansamblul ce reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, a devenit anul acesta și prima orchestră digitalizată din România: toți muzicienii cântă integral de pe suport digital, de pe tablete.

De asemenea, Romanian Chamber Orchestra este printre puținele orchestre din lume care desfășoară un turneu în contextul pandemiei cu COVID-19.

Turneul Romanian Chamber Orchestra a debutat la Timișoara, în 18 august, cu un concert în aer liber, urmat de alte două concerte susținute la București: în fața Ateneului Român – concert inclus în cadrul Festivalului „Vara Magică” și la Sala Radio în cadrul seriei „Moștenitorii României Muzicale” – un concert cu porțile închise transmis în direct pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union (în 56 de țări).

Ce vor auzi melomanii

Romanian Chamber Orchestra va încheia ineditul turneu în data de 23 august, la Cluj, cu un concert susținut la Vechiul Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.


Lidia Buble dezbrăcată, internetul e în flăcări. Imagini controversate

Am aflat cum va fi vremea în ultimele săptămâni de vacanță


Concertul debutează într-o notă gravă cu lucrarea lui Franz Schubert („Fata și moartea”) care aduce în fața publicului o temă ce definește contextul actual: lupta pentru viață și constanta prezență a morții; se continuă cu o primă audiție absolută, „IOC”, compusă de Alin Constantin Chelărescu, care trezește spiritul ludic, reamintind de importanța jocului care este prezent în momente-cheie din viața noastră (botez, naștere, căsătorie).

Ultimul opus propus, Serenada Op. 22 de Antonín Dvořák,  finalizează periplul emoțional în care a fost antrenat publicul cu o serenadă pentru coarde, o invitație muzicală ce încheie seara sub semnul emoțiilor exuberante: fericire, entuziasm și bucurie.  Lucrarea „IOC” a fost selectată în urma apelului pentru compoziții deschis tinerilor compozitori români, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Maestrul Cristian Măcelaru, unul din puținii români cu Grammy

Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida și la Rice University din Houston. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori.

În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale, fiind dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând cu 2021, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței, câștigător al Premiului Grammy (2020).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre