Simona Ionescu / Redactor Șef

Trusa de duel a lui Cuza și pistolul Regelui Ferdinand, expuse publicului

Trusa de duel a lui Cuza și pistolul Regelui Ferdinand, expuse publicului
Pe vremuri, bărbații adevărați se duelau. O făceau pentru onoare sau femei. Practic fiecare bărbat era dator să aibă acasă o trusă de duel, de care se folosea, la nevoie. Și domnitorii României au avut așa ceva.

Trusa cu pistoale de duel primită de principele Alexandru Ioan Cuza de la Împăratul Napoleon al III-lea va fi expusă la Muzeul Naţional al Banatului (MNB) în perioada 15 august – 2 septembrie, în cadrul evenimentului intitulat „Feţele noi ale armelor vechi”, alături de arme ale altor mari personalităţi militare, între care generalul Berthelot sau regele Ferdinand al României.

Charles-Louis-Napoléon Bonaparte a fost primul președinte al celei de a doua Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

Expoziție de arme rare

„La arme! Aceasta este chemarea patriei române pentru care aţi suferit!… Sus, fraţi români şi înainte spre duşman!” – sunt cuvintele generalului Berthelot, comandantul Armatei aliate de la Dunăre. Expoziţia-argument de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara propune o întâlnire surprinzătoare cu o serie de arme de foc folosite în Primul Război Mondial.


Piña Colada, cocktailul oficial din Puerto Rico

Adelina Pestritu l-a executat pe nepotul mitocan a lui Becali. Ce sumă i-a luat vedeta


Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Banatului împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş. Printre exponatele – vedetă se regăsesc trusa cu pistoale de duel a lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I, revolverul generalului francez Henri Berthelot „şi alte obiecte valoroase din colecţia MNIR, inovaţii tehnice înnobilate de o restaurare minuţioasă”, după cum au transmis reprezentanţii MNAB.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10,00-18,00, iar intrarea este liberă pentru elevi, studenţi şi pensionari. Preţul biletului pentru celelalte categorii este de 10 lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre