Simona Ionescu / Redactor Șef

Sportiva transgender acuzată că „fură locurile femeilor”, nominalizată la premiul „Femeia Anului” 

Sportiva transgender acuzată că „fură locurile femeilor”, nominalizată la premiul „Femeia Anului” 
Înotătoarea transgender Lia Thomas a fost nominalizată de NCAA (Asociația Națională a Atleților la nivel de colegiu) la premiul „Femeia Anului”. Sportiva e un personaj controversat, confruntându-se în trecut cu acuzații grave.

În primăvara acestui an, studenta de la Universitatea din Pennsylvania, a fost subiectul unor proteste de masă în Statele Unite ale Americii după ce a câștigat proba de 500 de metri înot feminin. Acesteia i s-a reproșat faptul că e, de fapt, bărbat și că ar avea mai multă forță, fiind nedrept să concureze alături de femei.

În martie, Lia Thomas, 23 de ani, a câştigat finala universitară de la 500 yarzi (457 metri), cu timpul de patru minute, 33 de secunde şi 24 de sutimi, la diferență de o secundă față de ocupanta poziţiei secunde, Emma Weyant. În trecut, Thomas a concurat şi ca bărbat în același campionat universitar. Este motivul pentru care performanța sa a fost controversată și dezbătută. Oponenții săi consideră că are un avantaj fiziologic nedrept.

Născută drept Will Thomas, Lia a concurat în trecut în probele de înot masculin. Ca atare, mai multe grupări ce luptă pentru drepturile femeilor au acuzat că sportivul transgender că are un avantaj biologic clar în fața femeilor împotriva cărora a concurat. În replică, Lia susține că înoată mai lent decât o făcea înainte de schimbarea de sex.

Lia Thomas, nominalizată pentru „Femeia Anului”

În ciuda protestelor de acum câteva luni, Lia Thomas se află pe lista de nume selectate de NCAA pentru premiul de „Femeia Anului”. Aceasta e o distincție acordată de mai bine de 30 de ani, care premiază „studentele-atlete care s-au distins în comunitatea lor, în atletism și în mediul academic de-a lungul carierei lor universitare”.

Dintre femeile alese pe lista inițială, un juriu va alege 30 de nume premiate onorific și 9 finaliste pentru marele premiu. Fiecare divizie NCAA are dreptul la trei nominalizări pentru secțiunea finalistelor, conform unilad.

Înotătoarea transgender a fost nominalizată de către Universitatea din Pennsylvania, la care a studiat, drept sportivă din Divizia I la înot și scufundări.

Federația Internațională de Natație, decizie legată de transgenderi

Amintim că în iunie, FINA, Federația Internațională de Natație, a decis prin vot ca sportivii transsexuali să nu poată concura în competițiile de elită feminine în cazul în care au trecut prin anumite etape ale procesului de pubertate masculină. Vor fi în continuare eligibili să participe în categoria feminină DACĂ „nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2* (care marchează începutul dezvoltării fizice) sau (dacă fac trecerea, n.r.) înainte de vârsta de 12 ani”.

Totodată reprezentanții FINA au transmis că instituția va încerca să înființeze o categorie competițională „deschisă”, pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre