Studenta de la Universitatea din Pennsylvania, este subiectul unor proteste de masă în Statele Unite ale Americii după ce a câștigat proba de 500 de metri înot feminin. Acesteia i se reproșează faptul că e, de fapt, bărbat și că ar avea mai multă forță.
Lia Thomas, 23 de ani, a câştigat finala universitară de la 500 yarzi (457 metri), cu timpul de patru minute, 33 de secunde şi 24 de sutimi, la diferență de o secundă față de ocupanta poziţiei secunde, Emma Weyant. În trecut, Thomas a concurat şi ca bărbat în același campionat universitar. Este motivul pentru care performanța sa e acum controversată și dezbătută. Oponenții săi consideră că are un avantaj fiziologic nedrept.
Tânăra sportivă a fost huiduită la premiere
În paralel, mai multe grupări ce luptă pentru drepturile femeilor susțin că sportivul transgender are calități fizice îsuperioare femeilor contra cărora concurează. „Există un bărbat, pe numele său Will Thomas, care și-a schimbat numele în Lia Thomas, care concureză în înotul feminin. Probabil că femeile nu sunt considerate oameni pe de-a întregul. Altfel, nu înțeleg de ce am lăsa un bărbat să concureze în înotul feminin”, a explicat Kellie-Jay Keen, directorul unei organizații ce promovează drepturile femeilor, conform Marca.
Când Lia Thomas a urcat pe podiumul de la concursul de 500 de metri, s-au auzit huiduieli, dar și aplauze sporadice. În schimb, sportivele care au venit pe locul 2 și 3 au fost întâmpinate cu urale.
Conform regulamentelor, Lia Thomas poate participa la întrecerile feminine după un singur an de tratament hormonal. NCCA spune că „orice avantaj și forță în plus dispare după un an de tratament cu estrogen sau tratamente care suprimă testosteronul”.
Oponenții tinerei transgender au propriile argumente
„Avem de-a face cu un bărbat care fură locul femeilor. Femeia de pe locul 2 de azi este adevăratul câștigător al probei”, a completat o activistă. Lia Thomas a participat la proba de 200 de metri, unde a venit pe locul 5, deși a avut al doilea timp de calificări.
Și Cynthia Millen, oficial al Federației de Natație de 3 decenii, contrazice teoriile medicale care îi dau dreptul tinerei transgender să concureze cu femeile. „Bărbații vor avea mereu o capacitate pulmonară mai mare, inimi mai mari, o circulație a sângelui mai bună, un schelet mai puternic și mai puțină grăsime. Lia Thomas e creația lui Dumnezeu, ca noi toți. Dar rămâne un bărbat care concurează împotriva unei femei. Nu contează câte tratamente face, mereu va fi biologic bărbat și va avea acest avantaj”, a arătat aceasta.
„Încerc să ignor cât mai mult posibil”, a reacţionat ea, când a fost întrebată după cursă despre controversele din jurul performanţei ei.
„Încerc să mă concentrez pe înotul meu, pe ce trebuie să fac pentru a mă pregăti pentru cursele mele şi să încerc să blochez orice altceva. Înseamnă totul pentru mine să fiu aici, să fiu cu doi dintre cei mai buni prieteni şi colegi de echipă ai mei şi să pot concura”, a spus ea, pentru Lefigaro.fr.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook