Starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile?

Starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile?
Guvernul va decide astăzi, 15 iunie, sau marţi, 16 iunie, dacă se va prelungi perioada de stare de alertă cu încă 30 de zile, a afirmt premierul Ludovic Orban. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a dat de înţeles că parlamentarii PSD vor vota împotrivă.

Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă apare luni, 15 iunie, sau marți, 16 iunie, a spus premierul Ludovic Orban, la B1 TV, în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire.

Starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile?

Starea de alertă va fi prelungită printr-o hotărâre de Guvern care va fi elaborată luni sau marți, a spus premierul Ludovic Orban, duminică seară (14 iunie). Dacă starea de alertă nu va fi încuviințată de Parlament, atunci “înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”, a precizat premierul, la B1TV.

Ludovic Orban a spus că epidemia de COVID 19 continuă să fie un pericol la adresa sănătăţii publice, iar în cazul unui vot negativ al Parlamentului există risc foarte mare a unui noi val de îmbolnări. În 14 iunie, numărul noilor îmbolnăviri a urcat la 320 de cazuri.

PSD are majoritate în Parlament și va vota împotriva prelungirii stării de alertă. În acest caz, Ludovic Orban a spus: „înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”, răspunzând întrebării realizatorului B1TV.

“Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă”, a declarat Ludovic Orban, citat de B1 TV.

„Starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a precizat premierul. Vor fi în continuare restricții „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”, mai spus premierul. Ludovic Orban s-a referit la slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.

Social-democraţii vor o stare intermediară de cel mult 15 zile şi redeschiderea bisericilor şi a restaurantelor din hoteluri.

Se deschid sălile de fitness

  • De astăzi, 15 iunie, mai multe restricţii impuse de pandemia de COVID 19 vor fi eliminate. SE deschid parţial mall-urile, piscinele, sălile de sport.
  • Potrivit noilor reguli,  numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative sportive desfăşurate în aer liber se mărește la șase. Printre acestea, sunt ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.
  • De asemenea, evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane, iar evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.
  • Se măreşte la șase și numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.
  • Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, respectiv mall-urile. Se vor deschide doar magazinele, restaurantele, locurile de joacă, sălile de jocuri și cinematografele urmând să rămână închise.
  • Tot de luni se deschid ştrandurilor exterioare, piscinele exterioare sau sălile de sport/fitness.
  • Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, conform legii.
  • Documentul emis de CNSU prevedea și deschiderea creşelor, a grădiniţelor şi a after-school-urilor, însă duminică ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că acestea rămân închise pentru că nu au fost încă elaborate normele.