Statul român a cazat-o pe șefa ICR Londra în apartament de lux. I se decontează chiria de 6500 de euro/lună

Statul român a cazat-o pe șefa ICR Londra în apartament de lux. I se decontează chiria de 6500 de euro/lună
6500 de lire este prețul pe care lunar statul român îl plătește pentru a plăti chiria pentru un apartament unde locuiește actrița Catinca Maria Nistor, care ocupă funcția de director al filialei Institutului Cultural Român din Londra.

Actualul director al ICR Londra, actrița Catinca Maria Nistor e mai cu moț decât cei dinaintea ei. A pus piciorul în prag și reprezentanții MAE au stat drepți în fața ei.

Statul român a dat cultura jos din dubă și a cazat-o în apartament de lux. Șefa ICR Londra își decontează chiria de 6500 de euro/lună

Din 2006 și până acum, tuturor celor care au ocupat funcția de director al ICR din Londra li s-a pus la dispoziție un apartament care se află în clădirea unde funcționează instituția. Nimeni nu a comentat nimic, până când fotoliul a fost ocupat de actrița Catinca Maria Nistor care nu a acceptat să locuiască într-un apartament gratuit.

Chiar dacă acesta se află în centrul Londrei, într-un senzațional palat aristocratic care a fost ridicat în secolul al XIX-lea. Distinsa doamnă a făcut cerere la MAE, unde și-a exprimat dorința, iar aceasta i-a fost îndeplinită.

„Clădirea a funcţionat, pe rând, ca ambasadă, reşedinţă a ambasadorului sau a personalului diplomatic şi institut cultural. Înzestrată cu săli spaţioase şi elegante, împodobite cu piese vechi de mobilier şi picturi semnate de mari artişti români, această clădire maiestuoasă posedă, în egală măsură, toate dotările şi întregul suport tehnic al unui institut cultural modern”, scrie pe site-ul ICR.

Actrița locuiește într-un apartament de trei camere

Casa în care stă actrița se află aproape de celebrul magazin londonez Harrods, iar chiria plătită de statul român se ridică la 6.500 de lire sterline, sumă la care se adaugă și alte cheltuieli. Contactați de jurnaliștii Libertatea, reprezentanții MAE au afirmat că atunci când actrița a venit la putere, în sediul ICR Londra „nu există un apartament cu destinația exclusivă de acomodare a directorului”.

„Închirierea locuinței s-a realizat la cererea misiunii, la momentul solicitării nefiind disponibil în incinta institutului un spațiu de cazare adecvat. Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din trei camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați /birou, asigurate prin norme interne acestor funcții”, a mai spus MAE.

„De ce vrea doamna Nistor un apartament separat? Din cauza anturajului în care se mișcă…”

Aceștia sunt însă contraziși de un angajat al ICR care susține că „în acest timp, apartamentul în care au stat până acum toți directorii ICR este gol. În opinia mea, acesta este un abuz împotriva intereselor publice al MAE”. Mai mult, angajatul ICR a mărturisit și de ce a dorit doamna director să nu fie monitorizată de nimeni: „De ce vrea doamna Nistor un apartament separat? Din cauza anturajului în care se mișcă, având nevoie de libertate, pe care nu o are într-o clădire a MAE, care este monitorizat”.

Catinca Maria Nistor are emisiune și la Aleph News

Pe de altă parte, Catinca Maria Nistor, deși nu are voie să mai desfășoare alte activități, lucrează și la Aleph News, unde realizează rubrica  „Femeie, înainte de toate”. Cum reușește să se descurce? Știe tot angajatul ICR: „Cum face asta?

Își ia concediu fără plată, aprobat de fiecare dată la MAE și de către ambasada de la Londra, ca și cum dacă e în concediu nu se mai supune statutului diplomatic”. Actrița Catinca Maria Nistor a primit postul de director al ICR Londra fără concurs, la propunerea lui Liviu Sebastian Jicman, președintelui instituției.