Știați că un ziarist a inventat primul pix?

Știați că un ziarist a inventat primul pix?
Tocurile cu peniță și stilourile au ajuns istorie de când a fost inventat pixul. Curând și acesta va avea aceeași soartă pentru că oamenii scriu acum la calculator ori pe telefon. Un ziarist a inventat primul pix.

Mai are cineva o călimară cu cerneală prin casă? Foarte puțini pentru că tastatura este vedeta acestor timpuri. Un ziarist adevărat are întotdeauna la el câteva pixuri și agende. Trebuie să noteze ce spune interlocutorul, cifre, date. Apun și vremurile astea pentru că acum tastatura contează. Caligrafia nu mai este la modă.

Ideea pixul i-a fost atribuită ziaristului ungur Laszlo Biro

Știați că un ziarist a inventat primul pix?

Primul pix a fost inventat de un ziarist. Era nemulțumit de stilou pentru că cerneala se usca prea încet. Mama sau învățătoarea îi punea în mână copilului tocul cu peniță. Apoi a apărut stiloul, dar nu a avut viață lungă. Mai ușor de scris a fost cu pixul pe care îl cumperi cu 50 de bani.

Meritul de a fi inventat pixul i-a fost atribuit ziaristului ungur Laszlo Biro. Acesta a considerat că stiloul este depășit. Dura prea mult să se usuce cerneala.

În 1938, ziaristul ungur a avut ideea realizării unei unelte de scris mai eficiente. Biro a avut ideea aplicării la noul instrument a unei mici sfere metalice, la capătul dispozitivului în care se află cerneala. Această sfera avea două funcții: împiedica cerneala să se usuce în interiorul rezervorului și controla scurgerea cernelei pe foaia de hîrtie.

În iunie 1943, Biro si fratele sau Georg, un chimist, au realizat primele modele comerciale de pixuri, care purtau denumirea ziaristului maghiar. La scurt timp de la lansarea pe piață a acestor obiecte, guvernul britanic a cumparat dreptul de a realiza la rindul sau pixuri la scară largă.

Intenționa să le distribuie celor care lucrau in aviatie, deoarece se observase că la altitudini mari stilourile curgeau și nu se mai puteau utiliza.

Un francez a îmbunătățit invenția

În iunie 1943, Laszlo Biro și fratele sau Georg, un chimist, au realizat primele modele comerciale de pixuri, care purtau denumirea ziaristului maghiar. În scurt timp de la lansarea pe piață a acestor obiecte, guvernul britanic a cumpărat dreptul de a realiza  pixuri la scară largă. Voiau să le distribuie celor care lucrau în aviație, pentru că la altitudini mari stilourile curgeau și nu se mai puteau utiliza.

Pixurile s-au bucurat de un mare succes în rîndul britanicilor, ceea ce a făcut că instrumentul inventat de Biro să se răspîndească pretutindeni în Europa. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, pixurile ajung să fie cele mai utilizate instrumente de scris în armată.

În 1945, francezul Marcel Bich, stabilit în Statele Unite, a simplificat procesul industrial de fabricare a pixurilor. El a reușit să fabrice o serie de modele care să se vândă la un preț mic, accesibile oricui. În 1949, el a introdus aceste pixuri, pe care le-a denumit „BIC”. Pe piața europeană si s-a bucurat de un succes uriaș.


Cine a inventat cubul Rubik, cea mai vândută jucărie din lume

De ce a inventat  William Phelps Eno semnul ”STOP”, sensul unic, trecerea de pietoni