Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine a inventat cubul Rubik, cea mai vândută jucărie din lume

Cine a inventat cubul Rubik, cea mai vândută jucărie din lume
Cubul Rubik poate fi rotit, întors pe toate fețele. Este jucăria cea mai vândută din lume și au loc concursuri de îndemânare. Recordul mondial este deținut de chinezul Yusheng Du care a rezolvat puzzle-ul în 3.47 de secunde.

Cubul Rubik, o invenție care a devenit populară pe toată palneta. Ca multe alte invenții, nu distracția era scopul cubului. Jucăria are milioane de fani, dar puțin cunosc povestea.

Cine a inventat cubul Rubik, cea mai vândută jucărie din lume

Cubul Rubik a fost inventat de un profesor care dorea să îl ajute să facă orele de curs mai interactive. Puzzle-ul a ajuns însă cea mai vândută jucărie din lume şi astăzi există chiar şi campionate mondiale de rezolvat cubul Rubik.

Povestea începe în 1974, când un tânăr profesor de arhitectură din Budapesta, Erno Rubik, a realizat un obiect despre care se credea că nu poate exista.

Erno Rubik, a realizat un obiect despre care se credea că nu poate exista

Un cub solid care putea fi rotit, întors pe toate feţele, dar care nu se rupea. Cu abţibilduri colorate pe fiecare pătrat, cubul fusese în cele din urmă amestecat şi astfel a luat naştere cubul Rubik.

Profesorul maghiar a avut apoi nevoie de mai bine de o lună pentru a rezolva puzzle-ul pe care îl crease. Însă Rubik nu s-a gândit nici o clipă că avea puzzle-ul lui va deveni cea mai bine vândută jucărie din lume.

Istoria cubului Rubik: descrierea cubului

Un cub Rubik standard are latura de 5,7 cm. Jocul constă din douăzeci şi şase de cuburi mici. Cubul central de pe fiecare faţă are o singură faţă colorată; acestea sunt fixate de mecanismul central.

Acestea furnizează structura pe care sunt montate celelalte şi în jurul căreia se rotesc. Astfel, există douăzeci şi una de piese: o piesă centrală ce constă din trei axe intersectate ce susţin şase pătrate centrale, permiţându-le să se rotească, şi douăzeci de piese de plastic mai mici care se montează pe ea pentru a forma jocul asamblat. Cubul poate fi demontat fără mare dificultate, de regulă prin a roti o parte laterală la 45 de grade şi a scoate cubul din colţ.

Poziţia relativă a acestor cuburi poate fi modificată prin rotirea unei treimi de cub la 90 de grade, 180 de grade sau la 270 de grade.

Cubului Rubik. Concursuri

Primul campionat mondial organizat de Cartea Recordurilor a avut loc la München la 13 martie 1981. Toate cuburile au fost mutate de 40 de ori şi lubrifiate cu parafină.

Învingătorul oficial, cu un record de 38 de secunde, a fost localnicul Jury Froeschl. Primul campionat mondial internaţional s-a ţinut la Budapesta la 5 iunie 1982, şi a fost câştigat de Minh Thai, un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde.

În istoria cubului Rubik, recordul mondial pentru o singură încercare îi aparţine olandezului Mats Valk, care în cadrul competiţiei Zonhovan Open în Belgia, a obţinut timpul de 5,55 secunde.

Cel mai reprezentativ „speedcuber” al României este Cristian Antoniu Leana, el fiind deţinătorul recordurilor naţionale de 11,88 secunde (o încercare) şi 12,35 secunde (media din cinci încercări), ambele stabilite la Bacău Open 2012.

Recordul mondial pentru viteză este deținut de chinezul Yusheng Du care a rezolvat puzzle-ul în 3.47 de secunde.


Contesa-vampir. Cea mai feroce criminală din istorie

Cine a fost cel mai deștept român. Este inclus în rândul celor 500 de genii ai secolului XX

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre