Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea olandezului genial care a inventat casetele audio

Povestea olandezului genial care a inventat casetele audio
Acum casetele audio pe care le ascultau părinții și bunicii noștri sunt obiecte de colecție. Însă, în anii ʹ60-90, circa 100 de miliarde de casete s-au vândut pe toată planeta. Povestea olandezului genial care le-a inventat.

Inventarea casetelor audio a fost o revoluție în industria artistică și în televiziune. Un inginer olandez le-a inventat în 1963 și a transformat în totalitate viața oamenilor. Tot el a dezvoltat CD-urile (compact disc), iar peste 200 de miliarde de astfel de discuri au fost vândute până astăzi în lume.

Povestea olandezului genial care a inventat casetele audio

Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio şi a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD (compact disc)

Povestea olandezului care a inventat casetele este extraordinară. Ca mai toate invențiile, și aceasta a început cu o întâmplare și o sclipire de geniu.

Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio şi a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD (compact disc), a murit duminică, 7 martie, la vârsta de 94 de ani. Inginerul a murit în oraşul său natal, Duizel, a anunţat săptămâna aceasta familia lui, scrie BBC.

Invenţia lui Ottens a transformat felul în care oamenii au ascultat muzică, iar în ultimii ani acest suport a cunoscut o revenire. Este estimat că, în lume, au fost vândute 100 de miliarde de casete audio de când au fost introduse pe piaţă în anii 1960.

În 1960, el a devenit şeful departamentului de dezvoltare de produs al Philips, unde împreună cu echipa sa a dezvoltat caseta audio. În 1963, aceasta a fost prezentată la târgul pentru electronice Berlin Radio şi curând a devenit un succes mondial.

Lou Ottens a reuşit un acord cu Philips şi Sony, astfel că invenţia sa a fost confirmată şi patentată, după ce mai multe companii japoneze au reprodus-o în diverse forme.

Lou Ottens a fost implicat şi în dezvoltarea CD-ului, iar peste 200 de miliarde de astfel de discuri au fost vândute până astăzi în lume.

În 1982, când Philips a prezentat un CD player, el a spus: „De acum, casetofonul convenţional este depăşit”. El s-a retras patru ani mai târziu.

Inventarea casetelor video și audoi a revoluționat industria artistică și televiziunea

Cum a fost inventată caseta

Caseta a fost răspunsul lui Ottens la casetele mari de la tambur la tambur care furnizau sunet de înaltă calitate, dar erau văzute ca fiind prea ciudate și scumpe.

El a preluat provocarea reducerii tehnologiei benzilor la începutul anilor 1960. Atunci a devenit șeful dezvoltării de noi produse în Hasselt, Belgia, pentru compania de tehnologie Philips din Olanda, scrie npr.org.

„Lou dorea ca muzica să fie portabilă și accesibilă”, se spune în documentarul lui Zack Taylor, care a petrecut multe zile cu Ottens pentru filmul său Cassette, ”A Documentary Mixtape”.

Scopul lui Ottens a fost de a face ceva simplu și accesibil pentru oricine.

După cum spune Taylor, „a pledat pentru ca Philips să licențieze gratuit acest nou format altor producători, deschizând calea pentru ca casetele să devină un standard mondial”.

Dar mai întâi, a trebuit să-l inventeze. Încercând să prevadă ceva care încă nu exista. Lou Ottens a folosit un bloc din lemn suficient de mic și subțire pentru a se potrivi în buzunar.

Rezultatul a fost dezvăluit lumii în 1963, iar „caseta compactă” a luat avânt. A fost „o senzație” de la început, a declarat Ottens pentru Time în 2013, la 50 de ani de la casetă.

„Lou era un om extraordinar care iubea tehnologia, chiar dacă invențiile sale aveau începuturi umile”, a spus Olga Coolen, directorul muzeului Philips.

Însă, prototipul original din lemn al lui Lou Ottens pentru casetă „s-a pierdut când Lou l-a folosit pentru a-și susține cricul în timp ce schimba o anvelopă plată”.

Lou Ottens a murit la 94 de ani

Cine a fost Lou Ottens

Născut în 1926, Lou Ottens a trecut de la construirea unui radio pentru familia sa în timpul celui de-al doilea război mondial.

Lou Ottens a ajutat compania să dezvolte tehnologia discurilor compacte pentru piața de consum. „De acum înainte, discul de înregistrare convențional este învechit”, a declarat Ottens când au apărut CD-uri de producție, spune BBC.

S-au făcut predicții similare cu privire la caseta. Dar interesul pentru format a crescut în ultimii ani, în ciuda refacerii industriei muzicale în era digitală și streaming.

Renașterea este determinată de un amestec de nostalgie și aprecierea statutului unic al casetelor ca format tangibil, dar flexibil.

Timp de zeci de ani, fanii muzicii au folosit mixtape-uri pentru a face curaj și a împărtăși melodiile preferate.

Casetele au devenit acum obiecte de colecție. Moartea lui Lou Ottens urmează după un an important pentru invenția sa. În 2020, o gamă largă de muzicieni au reușit să vândă casete, de la Lady Gaga și Ozzy Osbourne la Selena Gomez și Gorillaz.

Casetele și CD-urile au revoluționat în mare măsură industria muzicală și televiziunea.


De ce a inventat  William Phelps Eno semnul ”STOP”, sensul unic, trecerea de pietoni

Cine a fost cel mai deștept român. Este inclus în rândul celor 500 de genii ai secolului XX

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre