Contesa-vampir. Cea mai feroce criminală din istorie

Contesa-vampir. Cea mai feroce criminală din istorie
Contesa-vampir a fost comparată cu Dracula pentru că a ucis cu sânge rece 600 -650 de tinere. Este consuderată cea mai feroce criminală în serie din istorie.

Contesa-vampir a avut o viață incredibilă care a fost studiată de istorici, tocmai pentru că pare ireală. Se spune că a ucis cu sânge rece între 600 și 650 de tinere, majoritatea servitoare la castel.

Contesa-vampir. Cea mai feroce criminală din istorie

Contesa-vampir a fost comparată cu Dracula pentru că a fost deosebit de sângeroasă și feroce.

Contesa Elisabeta Báthory de Ecsed (Báthory Erzsébet în maghiară) este cotată ca fiind unul dintre cei mai mari criminali în serie din istorie. Așa a înregistrat-o experții în Cartea Recordurilor Guinness.

Elisabeta Bathory s-a născut în 1560, într-una dintre cele mai influente şi bogate familii ale Ungariei.

Despre ea se spune că era obsedată de tinereţe şi de aceea a ucis peste 600 de virgine ca să se îmbăieze în sângele lor. În castelul său avea un instrument de tortură numit „Fecioara de fier“ cu care se zice că le-ar fi torturat de vii pe fetele de ţărani şi nobili.

Despre ea s-au scris şi s-au spus multe. Nu se ştie, însă, cât adevăr sau câtă legendă zac în povestirile despre faptele ei. Însă, cineaștii au folosit povestea pentru filme de groază.

Contesa are origini din Ardeal dinspre mama sa. Ana Báthory, fiica lui Ştefan Báthory de Şimleu şi sora lui Ştefan Báthory, rege al Poloniei şi Lituaniei, care aveau reşedinţa la Şimleu Silvaniei (judeţul Sălaj).

Site-ul bathory.org, care poartă numele sângeroasei contese şi îi descrie viaţa. Acolo scrie că la vârsta de 4 sau 5 ani, Elisabeta ar fi suferit crize violente care ar explica comportamentul său criminal de mai târziu.

Se spune că Elisabeta Báthory de Ecsed a fost o brunetă foarte frumoasă

Contesa-vampir. Căsnicie la 15 ani

Unii istorici susţin că problemele ei de sănătate mentală i se datorează unei întâmplări petrecute când avea 14 ani. A rămas însărcinată, a născut departe de ochii lumii, iar bebeluşul a fost dat familiei băiatului.

Unii zic că această întâmplare ar fi produs un şoc psihic puternic şi ar sta la originea comportamentelor sale deviante de la vârsta maturităţii. La un an după ce a născut e căsătorită cu un militar renumit, contele Ferenc Nadasdy, cunoscut sub numele de „Cavalerul negru“.

Despre care se ştia în epocă că a fost extrem de crud în războaiele cu turcii. Elisabeta avea 15 ani, iar contele 26, potrivit bathory.org. Se spune că a fost o brunetă foarte frumoasă, a născut patru copii: Anna, Ursula, Katherina şi Paul.

Nu doar că era frumoasă, ci, faţă de alte nobile şi nobili din acele vremuri, Elisabeta era şi foarte educată. Vorbea fluent maghiară, latină şi germană.

Fetele erau torturate cu „Fecioara de Fier”. O cuşcă de metal de forma unei femei, ce avea în interior ace şi cuie de fier

De ce ucidea Elisabeta Báthory de Ecsed

Soţul ei, contele Ferenc Nadasdy, moare în luptă la vâsta de 51 de ani în jurul anului 1600. Atunci perioada de atrocităţi pentru care a rămas în istorie drept „contesa sângeroasă“.

Totul a început atunci când sângele unei tinere servitoare ar fi ajuns pe pielea sa, iar contesei i s-a părut că acesta ar fi avut un efect miraculos îndepărtându-i ridurile. În castelul Cachtice din Slovacia credea că a găsit secretul tinereţii veşnice.

Atrocităţile nu le-a făcut singură, ci ajutată de vrăjitoare şi de slujitori de la castel. Primele victime au fost fiicele de ţărani care ajungeau servitoare la castelul său, îmbiate cu slujbe bine plătite.

Fetele erau torturate cu „Fecioara de Fier”. O cuşcă de metal de forma unei femei, ce avea în interior ace şi cuie de fier. Odată închisă uşa, străpungeau corpul victimei, iar fetele tinere şi virgine erau zdrobite de vii. Sângele astfel scurs era folosit drept un „elixir al tinereţii”.

Însă, şocanta modalitate nu i-a făcut ridurile să dispară. O vrăjitoare i-ar fi spus că ridurile nu dispar deoarece sângele ţărăncilor nu era nobil. Şi astfel a început să omoare şi fiice din familii de nobili.

Le momea în castel sub pretextul că le va învăţa cum să se comporte în societate şi le ucidea. Ar fi omorât 50 astfel de tinere.

În castelul Cachtice din Slovacia credea că a găsit secretul tinereţii veşnice: baie în sânge de fecioare

Cum a fost prinsă contesa-vampir

Lumea devenise suspicioasă mai ales că prea multe tinere muriseră din cauze misterioase şi necunoscute. În plus, pe lângă câmpurile oamenilor şi în spatele castelului contesei au fost aruncate, la întâmplare, cadavrele unor tinere.

Una dintre fete pe care Elisabeta pusese ochii a scăpat şi a anunţat legiutorii ce se întâmplă în castel. Regele Ungariei, Matyas, i-a dat ordin vărului Elisabetei, contele György Thurzo, guvernatorul provinciei slovace unde se afla castelul, să facă cercetări.

Pe 30 decembrie 1610 s-a descoperit totul. Au găsit o fată moartă în camera principală, o alta vie, dar al cărui corp a fost înţepat, iar în pivniţă s-au găsit alte câteva fete în viaţă. Lângă castel au exhumat circa 50 de cadavre de fete.

Procesul ei a avut loc în 1611, dar contesa nu a fost prezentă, iar instanţa a decis ca ea să fie închisă în camera ei de tortură, iar ferestrele să fie zidite. În jurnalul ei a mărturisit ca a ucis 612 tinere, potrivit bathory.org.

A murit la 54 de ani, pe 31 iulie 1614, iar localnicii din Cachtice s-au opus îngropării contesei acolo, iar rămăşiţele ei au fost aduse la Ecsed, locul de baştină al familiei Báthory.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Primul și cel mai mare criminal în serie din istorie. Își nota tot într-un jurnal

Răpirea care a inspirat-o pe Agatha Christie să scrie ”Crima din Orient Expres”