Tocurile şi corsetele revin în forţă grație ultimei colecţii Dior inspirată de Caterina de Medici, informează AFP. „Ideea care mă amuză este că există elemente în ţinutele vestimentare care servesc la construirea unui imaginar regal. Nu am mai făcut-o până acum şi sunt satisfacută întrucât referinţa vine de la Caterina de Medici”, a precizat pentru AFP Maria Grazia Chiuri, directoarea artistică a colecţiilor feminine Dior.
Caterina de Medici sursă de inspirație pentru Dior
Astfel Dior a adus în prim plan pantofii cu platformă, care înalţă siluetele, dar rămân confortabili. Apoi a reinventat corsetul, într-o formă cvasigeometrică, care se poate purta peste un tricou sau o cămaşă.
View this post on Instagram
Rochiile, care evocă nişte coşuri, se adaptează pe corp cu ajutorul unor benzi reglabile care le aduc o dimensiune funcţională inseparabilă. Ele fac apel la un curent vestimentar din anii 1970 – 1980. Colecţia abundă în broderii şi dantele, apreciate de această aristocrată italiană care le-a impus manufacturilor regale franceze.
Defilarea, însoţită de un spectacol de dans, a avut loc într-un pavilion transformat în grotă în Jardin des Tuileries, din Place de la Concorde ( Paris), locul unde Caterina de Medici organiza petreceri.
Cine a fost Caterina de Medici
Mică de statură, Caterina de Medici, a ajuns la curtea Franţei în 1533. Ea a fost prima femeie din istorie care a utilizat pantofi cu platforme pentru a părea mai înaltă şi şi-a structurat silueta pentru a se impune. Caterina Maria Romola di Lorenzo de’ Medici (1519 – 1589) a fost regina Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mamă a trei regi aparținând Casei de Valois.
Istoria a consemnat că la moartea soţului său a refuzat tradiția care impunea reginelor franceze să rămână închise, timp de 40 de zile după moartea regelui, chiar în camera decesului, încăpere ce urma să fie acoperită cu pânze negre. Atentă pe de o parte, cum se spune, la profețiile lui Nostradamus, Devansându-şi adversarii şi mizând pe urgenţa treburilor de stat, văduva lui Henric s-a arătat imbatabilă în tratativele politice. S-a folosit în modul cel mai lipsit de prejudecăţi de tot: convingere, promisiuni, înşelătorii, ameninţări, şantaje.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook