Simona Ionescu / Redactor Șef

Casa de paie din povestea celor trei purceluși este reală și se află chiar în România. Cum arată locuința. FOTO

Casa de paie din povestea celor trei purceluși este reală și se află chiar în România. Cum arată locuința. FOTO
Inspirată de ideea de a trăi în armonie cu natura și de a construi o locuință sustenabilă, o familie din comuna Brădești, județul Harghita, și-a ridicat propriul cămin folosind baloți de paie. Locuința, ce pare scoasă din povești, a devenit rapid virală si admirată de internauți.

O familie dintr-un mic sat din județul Harghita și-a făcut locuința din baloți de paie, dând naștere unei case care a cucerit inimile multora. Sára Ajvász, educatoare de profesie, și Koszta Ignacz, absolvent al facultății de muzică/pedagogie muzicală, au prezentat proiectul lor pe un grup de Facebook, „Mutat la țară – viața fără ceas”, cu speranța de a încuraja viața rurală și construirea de case naturale.

Sursa foto: Facebook Koszta Ignacz

Inițial, postările lor au fost răspândite rapid, fiind apreciate și distribuite de mii de oameni. Proiectul lor a inspirat și alte persoane, care au început să ridice case similare în zonă. 

Casa, construită chiar de către proprietari cu ajutorul prietenilor 

Frumoasa reședință modernă, cu o suprafață de 170 de metri pătrați, a fost construită de familie în regim propriu, într-un an și jumătate. Situată în comuna Brădești din județul Harghita, locuința a fost ridicată pe un teren moștenit de la părinți. 

Sursa foto: Facebook Koszta Ignacz

Pentru a realiza acest proiect, Koszta, în vârstă de 38 de ani, a urmat un curs de specializare și a studiat tehnologia construirii cu baloți de paie timp de mulți ani. Casa a fost construită integral de Koszta, cu ajutorul familiei și al prietenilor, fără implicarea vreunei firme specializate. Proiectul locuinței a fost realizat de un arhitect, care i-a asistat și în obținerea autorizației de construire.

80 tone de paie tencuite cu lut, nisip și apă

În total, au fost folosite 80 de tone de paie pentru construcția casei. Pereții sunt compuși din baloți de paie cu o grosime de un metru și 40 de centimetri, iar înălțimea interioară a locuinței este de trei metri. Pereții au fost tencuiți cu un amestec de lut, nisip, paie și apă.

Sursa foto: Facebook Koszta Ignacz

Casa este dotată cu trei dormitoare, living și bucătărie, două băi și o zonă pentru spălarea rufelor. Principala sursă de încălzire este o sobă montată în centrul casei, în living, care încălzește întreaga locuință. „Nu avem calorifere în casă. Soba din living ajută la încălzirea întregii locuințe. Pe timp de iarnă sau vară avem în permanență 23 de grade”, spune Sára.

Sursa foto: Facebook Koszta Ignacz

Casa are panouri solare și mobilier recondiționat 

 Apa caldă este asigurată de panouri solare, iar întreg mobilierul este făcut din lemn recondiționat:„Din luna aprilie pânā în noiembrie apa calda este făcută de panouri solare”, menționează proprietarii. În ceea ce privește mobilierul,  acesta este făcut din lemn recondiționat. „Nu este făcut nimic din plastic, nu este nici gresie”, adaugă Sára.

Sursa foto: Facebook Koszta Ignacz

Parchetul locuinței are 100 de ani și este făcut din lemnul scos dintr-o șură. A fost recondiționat și montat în casă. Una dintre pasiunile lui Koszta este prelucrarea lemnului vechi. Creează mobilier pentru locuințe pe care îl vinde apoi celor interesați.

Costurile totale, unele accesibile 

Despre costurile totale ale construcției, familia spune că a reușit să evite multe cheltuieli, construind majoritatea lucrurilor pe cont propriu. 

Sursa foto: Facebook Koszta Ignacz

În ceea ce privește problemele cu rozătoarele sau riscul de incendiu, proprietarii asigură că au luat măsuri pentru a preveni aceste situații și că nu au întâmpinat probleme de acest gen în cei șase ani petrecuți în locuința lor: „Nu au cum să intre. Totul este izolat”, încheie Sára.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre