Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele 6 recomandări ale specialiștilor pentru a fi în formă

Cele 6 recomandări ale specialiștilor pentru a fi în formă
Poți ține diete peste diete, poți face sport, poți crede că duci cea mai sănătoasă existență, și totuși rezultatele să nu apară. Poate că organismul tău e epuizat, sau, e posibil să nu fă găsit încă acel echilibru de care ai nevoie. Medicii au fix șapte recomandări care să te ajute să ajungi și să te menți în formă.

„Toată lumea ar trebui să fie activă fizic, să facă mișcare moderat cu regularitate, deoarece în acest fel protejează inima, reducând riscul de boli cardiovasculare”, explică dr. Lee Kaplan, directorul Institutului de Obezitate, Metabolism și Nutriție din cadrul Spitalului General Massachusetts, SUA. Dieteticienii de la Cleveland Clinic consideră că pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase depind în mare măsură de comportamentele de zi cu zi adoptate de fiecare persoană în parte.

Recomandarea 1: Adoptarea unor comportamente sănătoase e mai importantă decât pierderea kilogramelor. Să spune altfel. Dacă faci sport și ai musculatura lucrată vei purta haine cu câteva numere mai mici deși cântarul nu va indica neaparat cea mai redusă greutate a ta.

Experții recomandă să te axezi pe a face alegeri alimentare sănătoase, să ții sub control porțiile și să faci mișcare moderată în fiecare zi. Odată adoptate aceste comportamente, vei începe să pierzi în greutate. Și va fi o pierdere sănătoasă, ireversibilă. Ideal este să ții un jurnal alimentar și să mănânci legume la cină. În acest fel vei putea evalua transformările, la sfârșitul fiecărei săptămâni, iar asta te va stimula să îți crești obiectivele

Recomandarea 2: Nu renunța la dietă din cauza foamei. Oricare ar fi dieta pe care o urmezi, nu renunța la recomnandările zilnice din cauza foamei. „Foamea este unul dintre motivele pentru care mulți oameni nu reușesc să urmeze un plan de slăbit timp de mai mult de câteva săptămâni. Cele mai bune diete care te ajută să ții sub control senzația de foame sunt cele bazate pe un aport crescut de proteine și pe un aport redus de carbohidrați”, arată Dawn Noe, dietetician la Cleveland Clinic Wellness Institute.


Mămica Anna Lesko l-a zăpăcit pe Culiță Sterp!

Ronaldo va fi aspru sancționat


Bea apă dacă ești între mese și te apucă foamea, renunță la pâinea albă, mai ales la micul dejun. Uită de  covrigi, gogoși și alte alimente procesate, care au un conținut imens de carbohidrați procesati. Optează pentru alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle sau iaurtul grecesc amestecat cu semințe de chia și fructe de pădure.

Recomandarea 3: Consumă carbohidrați bogați în fibre. Aceștia nu îngrașă. Fibrele îmbunătățesc controlul glicemiei, ajută la scăderea colesterolului și reduc riscul de boli cronice. Iată câteva exemple: broccoli, spanac, varză de Bruxelles, cartofi dulci, fasole uscată, linte, mere, pere, fructe de pădure, portocale.

Recomandarea 4: Dacă vrei să urmezi o dietă, e ideal să se bazeze  pe legume și fructe Legumele bogate în amidon sunt ideale: broccoli, conopidă, varză Kale, castraveți și varză chinezească (bok choy). De asemenea, include în dietă fructe de pădure, mere și pere.

Recomandarea 5: Niciun aliment nu este interzis, dar nu fă din excepții o regulă. Sfatul experților este să încerci să consumi preponderent alimente sănătoase. Acest obicei, combinat cu un program de exerciții fizice, va conduce pe termen lung la pierderea în greutate. Dacă ocazional îți va fi poftă de vreun dulce ispititor interzis, poți să îl consumi, va fi o excepție, fără urmări.

Recomandarea 6: Planifică anticipat ce vei mânca. Dacă îți planifici cu o zi înainte meniul sunt șanse mult mai reduse să te abați de la el și să cazi în „păcatul” de a consuma, la foame, alimente interzise. Stabilește seara ce vei mânca a doua zi.

Recomandarea 7: Dormi suficient. Organismul are nevoie de 7 – 8 ore de somn pentru a se reface în vederea activităților dintr-o nouă zi. Nu sări peste orele de somn, și încearcă să te pui în pat înainte de miezul nopții.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre