Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a cochetat Nicuşor Dan cu filmul înainte să vrea să devină politician. Puțină lume mai știe

Cum a cochetat Nicuşor Dan cu filmul înainte să vrea să devină politician. Puțină lume mai știe
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este un personaj destul de controversat între bucureșteni și nu de puține ori cei care l-au votat i-au contestat deciziile. Domeniul în care a activat înainte de a înființa partidul USR i se potrivea mănușă, ba chiar a debutat în film.

Puțini sunt cei care știu sau își mai amintesc cu ce se ocupa Nicuşor Dan înainte să vrea să devină politician. La bază, edilul Capitalei este matematician. Ba mai mult, fostul președinte al USR e cercetător în cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române. Probabil că pasiunea pentru matematică i-a insuflat-o mama sa, o contabilă din Făgăraș. Doi ani la rând, elevul Nicușor Dan a obținut medalii de aur la olimpiadele de matematică, iar după terminarea liceului s-a mutat la București pentru a aprofunda materia. Ulterior, a obţinut doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII.

Cu asta se ocupa Nicuşor Dan înainte de politică

Puțină lume știe că în urmă cu exact 11 ani, Nicuşor Dan a fost angajat consultant pe probleme de matematică la pelicula Quot Erat Demonstrandum, care a avut inițial titlul Evadarea, un film în regia lui Andrei Gruzsniczki.

În urmă cu 11 ani, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a oferit consultanță matematică pentru un film de lungmetraj

Filmul alb-negru, care are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului, se turna în 2012 în Capitală. În rolurile principale ale peliculei apăreau şi Ofelia Popii (iubita din tinereţe a matematicianului) şi Florin Piersic Jr. (ofiţer de Securitate).

Profesor de matematică la Şcoala Normală Superioară Bucureşti și cercetător al Academiei Române pe atunci, Nicuşor Dan a fost contactat pentru a interveni pe conținutul matematic al dialogurilor din film. De asemenea, tot el a compus tot ce apare scris pe tablă, atât în cursul cercetărilor personale ale personajului, cât şi în faţa studenţilor aflați la curs. Pe atunci viitorul edil general al Bucureștiului, a luat parte la filmarea câtorva secvenţe. El l-a asistat pe protagonist, Sorin Leoveanu.

Cum a ajutat primarul capitalei filmările lungmetrajului lansat la Roma

„Regizorul a dorit ca domeniul de cercetare al eroului principal să fie teoria ondeletelor, care era emergentă în anii 1980. Munca mea a fost să înţeleg stadiul acestui domeniu din matematică în anul în care se petrece filmul şi să propun subiecte de cercetare plauzibile ale personajului principal. Am schiţat conţinutul tezei lui de doctorat şi conţinutul celor două articole, unul publicat, celălalt în lucru, inspirându-mă, evident, din lucrări din epocă”, explica Nicuşor Dan, conform Evenimentul Zilei.

„Partea de cercetare a fost de nivelul unui cercetător profesionist din anul 1984, din domeniul de cercetare stabilit pentru film. Partea didactică, ce scrie pe tablă la curs, de nivelul anilor 2 şi 3 ai facultăţii de matematică. Nu am lăsat nimic la întâmplare. Pentru un spectator cu studii matematice, partea matematică din film este extrem de plauzibilă”, a  mai precizat Nicuşor Dan despre implicarea lui în filmul regizat de Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul Cealaltă Irina.

Filmul Quot Erat Demonstrandum, denumit inițial Evadarea, a avut premiera la mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Roma, în octombrie 2013.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre