Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să vă păstrați iubiții. E demonstrat științific

Cum să vă păstrați iubiții. E demonstrat științific
Cuplurile „fericite pentru toată viața” se comportă în moduri fundamental diferite de cele care conviețuiesc nefericite sau divorțează?

Pentru a afla, psihoterapeutul John Gottman – cunoscut sub numele de „Einstein al iubirii” – și echipa sa au început ani de muncă detaliată observând cuplurile heterosexuale proaspăt căsătorite în timp ce își desfășurau viața de familie.
Au ajuns la o concluzie importantă: soarta unei căsătorii este legată de modul în care un soț se implică în observarea întâmplătoare a celuilalt partener.

Să presupunem că un soț comentează o mașină parcată în afara casei. Soția are de ales. Ea poate să se angajeze pozitiv cu el într-un dialog. De exemplu, în răspunsul ei poate întreba ce mașină ar cumpăra dacă ar avea fonduri nelimitate.

În experimentele de urmărire, șase ani mai târziu, cuplurile care rămăseseră împreună au răspuns pozitiv la astfel de observații 87% din timp. Cifra pentru cei care divorțaseră a fost de doar 33%.

Cele 4 lucruri corozive într-o relație

De-a muncii sale de cercetare, Gottman a descoperit că există patru lucruri care sunt mai corozive pentru o relație decât orice altceva. Acestea sunt: disprețul, superioritatea, critica și autoizolarea.Cel mai negativ este disprețul, care implică insulte directe și sarcasm. Dar cel mai bun predictor al divorțului este superioritatea – sentimentul că ești mai bun decât partenerul tău.

Critica este un alt semn al unei relații care nu merge nicăieri, la fel ca și a fi defensiv tot timpul. Dacă vă comportați astfel nu vă asumați nicio responsabilitate pentru problemă. Între timp, cei care se autoizolează se retrag emoțional dintr-o interacțiune. În loc să se uite la partenerul lor, ei tind să privească în altă parte.

Cele 5 întrebări pe care să ți le pui la începutul unei relații

Deci, cum poți fi încrezător că vei evita toate aceste capcane negative? Pe baza unor cercetări ample, Gottman a stabilit care sunt cele cinci întrebări importante pe care ar trebui să le puneți la începutul unei relații. Dacă puteți răspunde „da” la toate, este mai probabil să rămâneți împreună pe termen lung:
1.Ești tratat cu dragoste, afecțiune și respect?
2.Simțiți că există asistență și sprijin reciproc?
3.Îți place foarte mult să petreci timpul cu această persoană, astfel încât timpul să curgă ca vinul?
4.Este ușor să fiți împreună?
5.Îți place de tine când ești cu această persoană?

Secretul succesului unei relații

Un secret al succesului într-o relație este modul în care te prezinți după o dispută. Dar nu vă imaginați că este nevoie doar de scuze pentru a rezolva totul.

Cheia este acceptarea acelor scuze. Oamenii care acceptă scuzele partenerului lor, indiferent de cât de inadecvat este ce s-a întâmplat, sunt mai predispuși să rămână împreună decât cei care nu recunosc acest lucru. Este un fapt trist că, indiferent cât de mult ne-am dori să se rezolve ceva, uneori nu funcționează.

Sursa: Daily Mail

Sursa foto: Pixabay

Ce mai face Sandra Brown, celebra autoare iubită de românce. Puțini știu asta despre ea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre