Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se fac banii în marile ONG-uri implicate politic. E de necrezut ce se întâmplă în toată lumea

Cum se fac banii în marile ONG-uri implicate politic. E de necrezut ce se întâmplă în toată lumea
Un lucru e cert. Activismul politic este bine remunerat, mai ales când este de stânga. Iar fondatorii unor ONG-uri super vizibile și „deranjante” ajung să se îmbogățească fabulos, peste noapte, în timp ce traseul banilor care le intră în conturi este atent disimulat, devenind greu spre imposibil de urmărit. Vă sună cunoscut?

Cofondatoarea organizației Black Lives Matter a ajuns așa de bogată încât nu a mai știut ce să facă cu banii, iar cazul ei e un model pentru cum se fac banii în marile ONG-uri dedicate. Prin urmare, și-a cumpărat o casă de 1,4 milioane de dolari, într-un cartier locuit în mare parte de albi.

Iată cum se fac banii în marile ONG-uri dedicate, în toata lumea. Patrisse Cullors, „artistă, organizatoare și luptătoare pentru libertate” în vârstă de 37 de ani, cofondatoarea ONG-ului Black Lives Matter (BLM) a ajuns să își cumpere o casă cu trei dormitoare, trei băi în Canionul Topanga, completată cu o casă de oaspeți separată și o curte extinsă, relatează Daily Mail.

Cum se fac banii în marile ONG-uri dedicate, în toata lumea. E de necrezut ce se întâmplă, de fapt

Locuința este descrisă în catalogul imobiliar ca având „o vastă sală de recepții, cu tavan boltit și cu grinzi”. Agenții imobiliari descriu curtea mare din spate ca fiind „ideală pentru a te distra sau a contempla în liniște priveliști din canionul încadrat de copaci maturi”.

Cum se fac banii în marile ONG-uri dedicate, în toata lumea. E de necrezut ce se întâmplă, de fapt

Associeted Press a scris că Black Lives Matter a primit 90 de milioane de dolari numai din  donații, anul trecut. Nu este clar dacă sau cum Cullors este plătită de organizație, deoarece finanțele sale sunt „opace”, mai scrie sursa citată. Cert este că, după un an cu asemenea donații, tânăra a ajuns în sfârșit să își permită casa visurilor sale, și să dea pe ea 1,4 milioane de dolari.

Mișcarea BLM – un real succes financiar care a îmbogățit

Trebuie menționat că înființarea Black Lives Matter nu a fost deloc un eșec financiar. Începând cu 2013, mișcarea a adunat peste zeci de milioane de dolari din donații. Numai anul trecut s-au strâns 90 de milioane, conform presei.

Un alt detaliu interesant: 88% din populația cartierului în care s-a stabilit Patrisse Cullors este albă. Casa se află la numai 20 de mile de casa ei din Van Nuys, dar se află într-o cu totul altă lume. Locul e considerat un nou El Dorado. Ceea ce i-a făcut pe mulți să considere că activista își abandonează convingerile de justiție socială în favoarea confortului. Sau plănuiește altceva.

Pe de altă parte, un activist LGBTQ a descris BLM drept „o rachetă”. Jason Whitlock, jurnalist sportiv, a scris pe Twitter că: „Avea o mulțime de opțiuni cu privire la unde să locuiască. A ales unul dintre cele mai albe locuri din California. O să-și aleagă polițiștii albi și oameni albi de care să se plângă. E o alegere, frate”.

Nu este clar cine o plătește pe Cullors

Cullors a fondat BLM împreună cu Alicia Garza și Opal Tometi în 2013, ca răspuns la achitarea lui George Zimmerman, care l-a ucis pe Trayvon Martin. Nu este clar cine o plătește pe Cullors. Momentan e divizat și sunt discuții profunde în ceea ce privește conducerea și finanțarea. După ce cofondatorii s-au retras din organizație, vara trecută, Cullors a preluat conducerea rețelei globale Black Lives Matter. Dar organizațiile locale din lume nu o văd cu ochi buni pe Cullors.

Unii dintre aceștia au declarat pentru Politico, în octombrie,  că au văzut bani puțini sau deloc și au fost forțați să participe la fonduri participative pentru a rămâne pe linia de plutire. Unii dintre reprezentanții organizațiilor locale se plângeau că nu au putut să-și permită plata facturilor de gaz sau chiriile ori ratele la locuințele lor modeste.

Rețeaua globală BLM își filtrează donațiile printr-un grup numit Thousand Currents, a scris Insider în iunie. Asta face și mai complicată urmărirea banilor care intră în organizație. Solome Lemma, director executiv al Thousand Currents, a declarat site-ului: „Donațiile către BLM sunt donații restrânse pentru a sprijini activitățile BLM”.

Luna trecută AP a raportat că BLM a strâns donații în valoare de 90 de milioane de dolari anul trecut, ceea ce l-a făcut pe Michael Brown Sr. să se alăture altor activiști Black Lives Matter cerând 20 de milioane de dolari de la Black Lives Matter Global Network Foundation.

Brown, al cărui fiu Michael Brown Jr., a fost ucis de polițiști în Ferguson, Missouri, în 2014, spune că el și grupul său de advocacy au fost schimbați scurt de către organizația BLM mai mare. „De ce fundația familiei mele nu a primit asistență din partea mișcării?” A întrebat Brown într-o declarație. Cullors nu a răspuns încă la solicitarea de comentarii a DailyMail.com.

Din ce mai face bani Patrisse Cullors

Activista, care s-a căsătorit cu Janaya Khan, un lider neconform al genului BLM din Toronto, în 2016, a fost foarte solicitată să își continue biografia, după ce prima carte, publicată în 2018, a devenit best-seller. În octombrie, ea își va publică urmarea autobiografiei, Abolition.

De asemenea, lucrează ca profesor de artă socială și de mediu la Colegiul Prescott din Arizona. În octombrie 2020, a semnat un acord cu Warner Bros. Aranjamentul este descris ca un acord de mai mulți ani și de amploare pentru a dezvolta și produce programe originale pe toate platformele, inclusiv difuzare, cablu și streaming.

„În calitate de organizator comunitar de mult timp și activist pentru justiția socială, cred că munca mea din spatele camerei va fi o extensie a muncii pe care am făcut-o în ultimii douăzeci de ani”, a spus ea, într-o declarație obținută de Variety. Aștept cu nerăbdare să amplific talentul și vocile altor creativi negri prin munca mea”.

Sursa foto: Instagram

Iubitul Mihaelei Rădulescu s-a apucat de gătit. Cum se echipează în bucătărie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre