Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce a slăbit Kim Jong Un. Toată țara îi plânge de milă

De ce a slăbit Kim Jong Un. Toată țara îi plânge de milă
Cu veacuri în urmă, cei avuți mâncau mult și e îngrășau, obezitatea fiind un status social. Românii au rămas cu expresia „gras și frumos”, cu conotații pozitive: cine era gras sigur era de familie bună și avea la pachet ( pe lângă bogăție) multe alte calități. Cam așa e și percepția în Coreea de Nord unde, mai nou, națiunea întreagă e panicată.

Coreenii de nord se întreabă de ce a slăbit Kim Jong Un și mai mult decât atât, cu toții îi plâng de milă. S-a ajuns până acolo încât, fapt fără precedent, televiziunea nord-coreeană a remarcat într-un comentariu că liderul republicii, Kim Jong Un, a slăbit. E o afirmaţie surprinzătoare într-o ţară unde orice evocare a vieţii private şi a stării de sănătate a conducătorului este strict interzisă, relatează AFP.

Starea de sănătate a liderului de la Phenian este examinată cu atenţie la nivel internaţional. În momentele în care acesta dispare, brusc, din zona publică, cum a fost anul trecut, apar probleme în privinţa succesiunii sale şi a stabilităţii regimului său.

Fumător înrăit, Kim Jong Un suferă de mult timp de obezitate. În ultimii ani, acesta s-a îngrășat constant. Până acum.
Recent, el a apărut într-o serie de fotografii publicate de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA cu câteva kilograme în minus. Imagini similare au apărut și la televiziunea națională de stat.

De ce a slăbit Kim Jong Un

Viaţa privată a lui Kim este un subiect tabu pentru media nord-coreene. Săptămâna trecută KCTV a difuzat o imagine în care un locuitor al capitalei afirmă că toţi în ţară au „inima frântă” văzându-l pe liderul țării „slăbit”. „A-l vedea pe respectabilul nostru secretar general slăbit frânge inima poporului”, a declarat acesta.

Potrivit analiştilor externi, totul nu e decât o manevră prin care Phenianul a utilizat înfăţişarea lui Kim pentru a-l glorifica, prezentându-l ca pe un lider „devotat şi harnic” în timp ce ţara se luptă să facă faţă în special crizei alimentare.

„Mesajul pe care Phenianul îl transmite este că Kim Jong Un este un lider care lucrează foarte mult pentru poporul său, până în punctul de a sări peste mese şi a pierde în greutate”, a declarat Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean, devenit cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene, cu sediul la Seul.

Coreea de Nord e în pragul colapsului

Autorităţile încearcă să valorifice pierderea în greutate a liderului nord-coreean pentru a consolida loialitatea faţă de regimul care traversează o perioadă de mari dificultăţi. La jumătatea lunii iunie, Kim a recunoscut că ţara sa trece printr-o criză alimentară. El a tras un semnal de alarmă într-o ţară în care sectorul agricol este afectat serios.

În plus, economia din  Coreea de Nord este împovărată de numeroase sancţiuni internaţionale ca ripostă pentru programele sale militare interzise. Iar țara este mai izolată ca oricând de la închiderea frontierelor pentru a împiedica propagarea coronavirusului. Coreea de Nord şi-a închis frontierele în ianuarie 2020. De atunci comerţul cu China, primul său aliat economic şi diplomatic, s-a diminuat.

Ciolan de porc afumat cu piure de varză călită și baby cartofi copți

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre