Regina dorea ca Prințul Andrew să lupte în Războiul Falkland, deoarece credea că era de datoria lui să facă acest lucru în timp ce era membru al Forțelor Armate Britanice – dar fratele său Charles „nu avea voie”, a dezvăluit o nouă serie documentară.
Vorbind în The Real Crown: Inside the House of Windsor de la ITVX, generalul Sir Mike Jackson, fost șef al armatei britanice, discută despre modul în care Elisabeta a II-a a dorit ca ducele de York, acum în vârstă de 63 de ani, să ia parte la conflictul din Atlanticul de Sud din 1982. Sir Mike, pe atunci locotenent-colonel implicat în informațiile apărării în timpul campaniei din Falkland, a spus în cel de-al treilea episod: „Regina ar considera că un membru al familiei ei care s-a alăturat forțelor armate… trebuie să-și facă datoria”.
Cu toate acestea, după revenirea victorioasă a lui Andrew din conflictul de zece săptămâni, regele Charles, atunci prinț de Wales, a fost „din nou lăsat ușor în umbră”, potrivit lui Lady Anne Glenconner, doamna de serviciu a regretatei Prințese Margaret, conform Daily Mail.
Decizie radicală și în privința nepoților: doar unul a fost menajat
Lady Anne spune în același documentar că lui Charles „nu i s-a permis să meargă la război pentru că ar fi fost prea periculos” – o decizie care se leagă celei luate de regină cu privire la prinții Harry și William.
Regina dorea ca atât William, cât și Harry să lupte cu talibanii în Afganistan când a izbucnit războiul în 2001, înainte de a decide că este prea riscant să-l trimită pe viitorul moștenitor la tron, a dezvăluit Sir Mike într-un alt episod al documentarului.
Decizia dacă prinții ar trebui să ia parte la conflict a fost discutată la o întâlnire între regretata Elisabeta a II-a și Sir Mike, pe atunci șef al armatei britanice. În următorul episod, difuzat pe 20 aprilie, Sir Mike încalcă protocolul dezvăluind detalii despre audiența sa privată cu regina.
Cum a decurs audiența care a decis soarta prințului Harry
El a spus: „Ce se întâmplă în acele audiențe și cine ce spune cui, rămâne pentru cele două persoane implicate, iar eu voi încălca regula de a nu divulga ce s-a întâmplat cu această ocazie. A fost foarte clară. Ea a spus: „Nepoții mei mi-au luat șilingul, de aceea trebuie să-și facă datoria”. Și asta a fost.
Dar s-a decis că pentru William, ca moștenitor al moștenitorului, riscul este prea mare. Dar pentru fratele său mai mic, riscul era acceptabil. Așa se face că prințul Harry a servit în armată timp de zece ani, urcând la gradul de căpitan și întreprinzând două turnee operaționale de serviciu în Afganistan, în 2007-2008 și 2012-2013. Documentarul arată că William a fost oprit să se alăture războiului, în ciuda faptului că dorea asta, din cauza poziției sale de viitor rege.
În mod similar, regina l-a lăsat pe cel de-al doilea fiu al ei , Andrew, să participe la serviciul activ într-un război, Sir Mike explicând: „Un membru al familiei regale ucis în acțiuni militare va avea consecințe politice considerabile. Dar Regina ar considera și că un membru al familiei ei, care s-a alăturat Forțelor Armate, a încheiat același contract ca alți marinari, soldați și aviatori și că trebuia să-și facă datoria”.
Regele Charles, gelos pe fratele său mai mic, Andrew
Andrew s-a alăturat Marinei Regale în 1979 și a servit timp de 22 de ani, inclusiv în Războiul Falkland din 1982, în care a luptat la bordul HMS Invincible ca pilot de elicopter Sea King. Charles, care nu a servit într-un război activ, a fost lăsat „puțin în umbră” după succesul fratelui său mai mic în Falkland, susține Lady Anne Glenconner.
Ea a spus: „Trebuie să fi fost foarte enervant pentru Charles, care fusese în Marină, că nu i-a fost permis să meargă la război pentru că ar fi fost prea periculos. Acolo a fost prințul Andrew, a avut un război uimitor, el s-a întors un erou cu un trandafir între dinți, arătând înfricoșător de frumos, toată lumea s-a gândit cât de minunat și din nou bietul Charles, a rămas ușor în umbră”. Potrivit biografului regal Gyles Brandreth, Charles „regretă” că nu a fost „testat în acțiune”, a scris The Express.
În cartea sa Charles and Camilla: Portrait of a Love Affair (2005), Brandreth a scris: „El [Charles] a făcut bine. Oamenii lui îl plăceau și, după toate punctele de vedere, îi respectau modestia, seriozitatea și determinarea. Câțiva ani mai târziu, la momentul conflictului din Falkland din 1982, Charles și-a exprimat regretul că, în timpul propriei cariere de serviciu, el nu a fost „testat în acțiune”, așa cum fusese fratele său mai mic, Andrew, în timp ce slujea la Fleet Air Arm. în Atlanticul de Sud”.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook