Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Preotul Emilian Prodan, despre marile păcate din Postul Paștelui. „În fața bunătății, Diavolul stă în genunchi”

Exclusiv. Preotul Emilian Prodan, despre marile păcate din Postul Paștelui. „În fața bunătății, Diavolul stă în genunchi”
Ce înseamnă să așteptăm cu nerăbdare Paștele? Care sunt cele mai mari păcate care se pot face în Postul Paștelui? Cum reușim să ajungem pe calea creșterii spirituale? În exclusivitate pentru site-ul Rețete și Vedete, părintele Emilian Prodan, slujitor al bisericii Sfânta Maria din Pipera Voluntari, oferă răspunsuri la aceste întrebări. Dialogul s-a purtat la biserică, locul unde minunile se săvârșesc zilnic.

Se spune că cine ajunge măcar o singură dată la biserica Sfânta Maria din Pipera Voluntari unde slujește preotul Emilian Prodan și se închină Preacuratei Fecioare și Sfântului Pangratie, făcătorul de minuni, își va schimba viața definitiv. Cum să simțim Postul Paștelui și care sunt cele mai mari păcate, aflați de la părintele Emilian Prodan, slujitorul sfântului lăcaș, unde pelerinii vor descoperi colțul de Rai unde sfinții îi așteaptă.

Cele 40 de zile ale Postul Paștelui sunt zile de primăvară duhovnicească, care alcătuiesc drumul spre Paștele luminos. Pentru a primi Învierea Domnului așa cum se cuvine, acestea trebuie să fie „înflorite” prin bunătate, rugăciune, comuniune cu Dumnezeu și orice alte căi pioase, spune părintele Emilian Prodan.

„Postul Mare este ca o scară care ajută să ne apropiem de țel”

– Părinte Emilian Prodan, cum ați defini cele 40 de zile de post, până ne vom bucura de Învierea Domnului?

Pr. Emilian Prodan: Fiecare zi din Postul Mare ne oferă hrană duhovnicească pentru a ne menține sufletul curat și mintea limpede și, cel mai important, pentru a crește spiritual. Fiecare slujbă din Postul Mare ne oferă posibilitatea de a vedea că Dumnezeu locuiește printre oameni. Pentru un creștin a cărui viață este plină de rugăciune, adică de comuniune cu Dumnezeu, Postul Mare este o perioadă specială.

Este un timp în care se întrerupe cursul obișnuit al lucrurilor, în care se dezvăluie noi aspecte ale vieții spirituale, inclusiv prin comunicarea cu ceilalți. Postul Mare este ca o scară care ajută să ne apropiem de țel, spre îndreptare, spre mântuire. Iar această scară nu are trepte principale și secundare, nu există ceva trecător. Toate treptele sunt importante pentru a ne schimba viața în bine.

Biserica Sfânta Maria din Pipera Voluntari, imagini din interior

„Adulterul, ura, invidia și răutatea sunt păcate care nu au leac”

– Care sunt cele mai mari păcate pe care le poate face un credincios în Postul Paștelui?

Pr. Emilian Prodan: Adulterul este un prim păcat. Al doilea e ura. Și invidia și răutatea. Sunt păcate care nu au leac și nici nu se iartă. Un om rău, care n-a înțeles nimic după ce a primit o palmă de la viață, nu va fi un învingător. Credincioșii adevărați primesc postul cu bucurie, ceilalți cu râs. Eu cred în puterea Postului, dar acesta trebuie primit cu bucurie, nu cu tristețe. Și să nu devină habotnicie.

„Acolo stă ascuns Necuratul. În orgoliu și răutate”

– Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă un credincios în Postul Paștelui?

Pr. Emilian Prodan: Sunt persoane care văd postul ca pe o dietă. Dacă îl vor privi așa, asta se va întâmpla. Vor slăbi la trup și la suflet. Eu încă mai sper că vor pune ceva în plus. Milostenia și iertarea sunt lucrurile pe care trebuie să le facem cu toții în Postul Paștelui. Să ierți, să renunți la orgoliu. Cel ce vrea să se lepede de sine să-și ia crucea, să-mi urmeze mie. Lepădarea de sine.

Necuratul stă ascuns în orgoliu și răutate. În fața bunătății, Diavolul stă în genunchi. Cel mai mare post pe care eu îl văd este să renunți la răutate. Păcatul nu este ce bagi în gură, ci ce scoți din gură. Dimineața și seara, credincioșii pot mânca, iar miercuri și vineri să postească până la ora 15.00. Și să nu uităm: dacă nu ierți, nu poți să fi iertat.

„Nu e păcat să intrați pe rețelele de socializare dacă le folosiți în acest scop”

– Este sau nu un păcat ca un credincios să acceseze rețelele de socializare în perioada Postului Paștelui?

Pr. Emilian Prodan: Rețelele de socializare pot fi o sursă de informare duhovnicească pentru credincioși, care pot găsi predici, acatiste, rugăciuni. Nu e păcat să intrați pe rețelele de socializare dacă le folosiți în acest scop. Păcatul este atunci când ți-ai îmbolnăvit sufletul cu neștiință, săvârșind acte necuviincioase sau aducând suferință în sufletele oamenilor care de fapt nu meritau. Fiecare zi e unică în viața noastră, important este să nu trăim în minciună. Acesta e adevăratul post.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre