Simona Ionescu / Redactor Șef

Expoziție cu imagini secrete din viața reginei Elisabeta. Peste 100 de ani de istorie, expuși la Buckingham. Foto

Expoziție cu imagini secrete din viața reginei Elisabeta. Peste 100 de ani de istorie, expuși la Buckingham. Foto
O expoziție cu imagini până acum secrete din viața reginei Elisabeta va avea loc la palatul Buckingham. Fotografiile ce urmează a fi expuse cuprind peste 100 de ani de istorie ai familiei regale britanice.

Viața privată a familiei regale britanice a stârnit mereu curiozitate, mai ales pe vremea reginei Elisabeta. Se știe că aceasta era o persoană discretă până într-acolo încât nu a dat niciodată, în cei 96 de ani de viață și peste 70 de domnie, un interviu. Cu toate acestea, s-au scris cantități incomensurabile de texte despre ea, căci fascinația oamenilor vizavi de monarhie este nesfârșită. 

O tânără Prințesă Anne și Regele Charles, fotografiați de Lord Snowdon ca parte a unei serii pentru a marca a opta aniversare a prințului.
Foto: BBC

Pentru a satisface într-o anumită măsură această curiozitate, fotografii anterior nevăzute ale Familiei Regale vor face parte, începând cu 17 Mai, dintr-o nouă expoziție la Galeria Regelui din Palatul Buckingham. Imaginile surprind momente importante din viața reginei Elisabeta, dar și surorii sale, prințesa Margaret și a altor membri seniori ai familiei regale. 

Frânturi din viața reginei Elisabeta, dezvăluite prin imagini

Imaginile surprind momentele lor mai private și intime – inclusiv una din 1943 în care Regele George al VI-lea stă la un birou în Royal Lodge de la Castelul Windsor, înconjurat de familia sa. În multe feluri, este o fotografie neobișnuită. Și acesta era scopul ei. În ciuda decorului regal, scena era atât de familiară și obișnuită. A fost concepută pentru a promova stabilitatea și unitatea Familiei Regale în timpul războiului. 

Regina Elisabeta a II-a, Prințesa Margaret, Prințesa Alexandra și Ducesa de Kent își țin bebelușii în brațe.
Sursa foto: BBC

Alte fotografii sunt mai neobișnuite, inclusiv una din 1964 cu patru mame regale care au născut în decurs de două luni una de cealaltă. Regina Elisabeta, Prințesa Margaret, Ducesa de Kent și Prințesa Alexandra au fost toate fotografiate cu nou-născuții lor. Poza a fost realizată ca un cadou pentru doctorul care a asistat la nașterea copiilor și nu a fost arătată publicului până acum.

Fotografii informale cu Charles și Camilla, dar și William și Kate, în expoziție 

În vremuri mai recente, fotograful Hugo Burnand a documentat evenimente de semnificație națională – inclusiv încoronarea Regelui din mai anul trecut și nunta Prințului și Prințesei de Wales din 2011: „A fost o fotografie pe care am discutat-o cu ei și pe care speram să o realizăm, fotografia cu William și Catherine cu toate domnișoarele de onoare,” a spus el, citat de BBC.  

Această imagine cu Regele și Regina împărtășind un moment privat a fost folosită pentru felicitarea lor de Crăciun din 2018.
Foto: BBC

Pe lângă fotografiile oficiale, unele dintre lucrările mai informale ale domnului Burnand vor fi, de asemenea, expuse. Poza sa cu Regele și Regina Camilla stând împreună în grădina de la Clarence House este una dintre cele mai personale imagini realizate cu cuplul.  Expoziția analizează relația de încredere care a existat între membrii familiei regale și fotografii regali de-a lungul decadelor. 

Unele fotografii conțin și note informative 

Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Margaret râzând și discutând în timpul unei sesiuni foto pentru a marca a 80-a aniversare a mamei lor
Foto: BBC

Fotografii Cecil Beaton, Norman Parkinson și Patrick Lichfield sunt, de asemenea, prezentați. Ocazional, este vorba despre mai mult decât doar fotografia în sine – unele imagini arată adnotări și note făcute de fotograf. 

Tinerii paji și domnișoarele de onoare au fost mituiți cu jeleuri pentru ca domnul Burnand să surprindă această imagine din ziua nunții Prințului și Prințesei de Wales
Foto: BBC

O imagine a reginei Elisabeta și a prințului Philip, realizată în 1958 de către Contele de Snowdon, oferă o perspectivă asupra discuțiilor cu Casa Regală privind aprobarea și distribuirea. Scrise în partea de jos a fotografiei sunt cuvintele „fundalul trebuie păstrat deschis” și „vă rugăm să nu tăiați”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre