Simona Ionescu / Redactor Șef

Familia regală are probleme cu moștenitorii tronului. Monarhia este în criză și se caută soluții

Familia regală are probleme cu moștenitorii tronului. Monarhia este în criză și se caută soluții
Există monarhii care funcționează după legea salică, ce presupune că tronul poate fi moștenit doar pe linie masculină. În acest context, familia regală are mari probleme cu moștenitorii tronului, iar soluțiile se caută, dar nu se găsesc.

Familia regală japoneză are probleme cu moștenitorii tronului, iar monarhia este în criză. Împăratul Naruhito al Japoniei a recunoscut că familia sa se confruntă cu o criză continuă în ceea ce privește moștenirea tronului, deoarece numărul de moștenitori este tot mai mic. Legile stricte ale succesiunii din Japonia interzic femeilor să urce pe Tronul Crizantemei și le obligă să renunțe la titlurile lor în cazul căsătoriilor cu oameni care nu sunt de viță nobilă.

În același timp, mulți membri ai familiei regale îmbătrânesc. Opt dintre aceștia au peste 60 de ani, în timp ce doar patru membri ai familiei sunt bărbați. Înaintea unei vizite de stat în Marea Britanie, săptămâna viitoare, alături de soția sa Împărăteasa Masako, Împăratul Naruhito, în vârstă de 64 de ani, a făcut o remarcă rară despre criza cu care se confruntă casa imperială japoneză. 

Împăratul Naruhito, îngrijorat de problema succesiunii

Împăratul Naruhito și-a exprimat săptămâna aceasta îngrijorarea în ceea ce privește succesiunea la tron: „Numărul membrilor bărbați ai familiei imperiale scade, aceștia îmbătrânesc, iar femeile părăsesc familia imperială la căsătorie.”

Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako sunt actualii suverani ai Japoniei
Foto: The Collector

Dacă uniunea ar fi fost cu un prinț, ele ar fi putut rămâne în familie, însă problema este că nu există prinți bărbați cu care să se căsătorească. „În urma acestor factori, numărul membrilor familiei imperiale care pot îndeplini sarcini publice scade în comparație cu perioada anterioară. Aceasta este o problemă care ține de viitorul familiei imperiale, dar aș dori să mă abțin să comentez asupra aspectelor legate de sistemul legal.”

Împărații japonezi au evitat până acum discuțiile despre politică

Comentariile lui Naruhito oferă o rară perspectivă asupra dinastiei regale, deoarece împărații au evitat să discute probleme de importanță politică încă de la înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Starea de criză a monarhiei japoneze se datorează în parte regulilor de primogenitură masculină, ceea ce înseamnă că doar membrii bărbați ai familiei regale pot succeda la tron.

Naruhito și-a exprimat îngrijorarea față de criza pe care o trăiește monarhia japoneză, în lipsa moștenitorilor bărbați
Foto: The Collector

Doar patru din cei 16 membri ai familiei lui Naruhito sunt bărbați, în urma abdicării Împăratului Emerit Akihito în 2019. Împăratul Naruhito și împărăteasa Masako au împreună doar un copil, Prințesa Aiko, născută în 2001. Cu toate acestea, ea nu poate moșteni tronul țării.

Moștenitorii fie sunt bătrâni, fie femei 

Astfel, moștenitorul tronului este fratele mai mic al lui Naruhito, Prințul Moștenitor Fumihito, în vârstă de 58 de ani. Fiul său, Prințul Hisahito în vârstă de 17 ani și unchiul lui Naruhito, Prințul Hitachi în vârstă de 88 de ani, sunt singurele alte figuri masculine din dinastie.

Fumihito împarte o fiică, Prințesa Kako, în vârstă de 29 de ani, cu soția sa, Prințesa Moștenitoare Kiko, în vârstă de 57 de ani – dar ea nu are voie să moștenească tronul. Fumihito mai are doi copii – Prințul Hisahito de Akishino, în vârstă de 17 ani, și Mako Komuro, în vârstă de 32 de ani – care și-a abandonat titlul după căsătoria cu soțul ei, Kei Komuro.

Japonezii cer schimbarea regulilor de succesiune

Legile stricte ale succesiunii din țară interzic femeilor să urce pe Tronul Crizantemei și le obligă să renunțe la titluri în cazul căsătoriilor cu oameni obișnuiți – așa cum s-a întâmplat recent în cazul căsătoriei Prințesei Mako.

Prințesa Aiko este singurul copil al împăratului Naruhito, dar nu are voie să ocupe tronul
Foto: Newmyroyals

Cu toate acestea, 90% din public susține o schimbare a legii pentru a permite femeilor să urce pe tron, conform unui sondaj recent. Membrii conservatori ai Partidului Liberal Democrat, aflat la putere, se opun schimbărilor și acestea nu au fost încă implementate.

Ce soluții propun politicienii 

Luna trecută, politicienii japonezi au dezbătut soluții pentru rezolvarea crizei, care nu includ posibilitatea de a permite femeilor să domnească. În schimb, opțiunile au inclus permiterea prințeselor de a rămâne în familia regală după căsătorie și reintroducerea descendenților unor ramuri cadet ale familiei regale, care și-au pierdut statutul regal după al Doilea Război Mondial.

Aceste măsuri nu ar crește totuși numărul de moștenitori, deoarece Partidul Liberal Democrat nu este de acord ca copiii prințeselor să fie lăsați să domnească.

Prințesa Mako a renunțat la statutul ei 

Prințesa Mako este cel mai recent exemplu de membru feminin al familiei regale care a renunțat la viața regală pentru a se căsători. În octombrie 2021, ea și-a abandonat titlul regal pentru a se căsători cu prietenul ei de la universitate, Kei Komuro, un om obișnuit, într-un gest care a stârnit opinii publice împărțite.

Prințesa Mako a renunțat la statutul său, după ce s-a căsătorit cu un bărbat care nu are sânge nobil

Mako, fiica cea mare a Prințului Moștenitor Fumihito și nepoată a Împăratului Naruhito în funcție, s-a căsătorit în Tokyo după o logodnă de opt ani. Ceremonia discretă a fost întâmpinată cu proteste și s-a desfășurat în spatele ușilor închise, fără fastul și ceremoniile altor nunți regale japoneze, care, în mod tradițional, includ o recepție și un banchet. Această decizie a dus la comparații cu cazul Prințului Harry și al lui Meghan Markle, care și-au părăsit de asemenea îndatoririle regale pentru a trăi în mod privat în SUA.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre