Minunatele fructe se găsesc și acum pe masa iluștrilor locatari ai Palatului Buckingham, familia britanică.
Legenda spune că printre primii care au consumat citrice, inclusiv portocale, s-au numărat negustorii bogați și Marina Regală. Când marinarii au început să cadă loviți de scorbut cauzat de lipsa vitaminei C, din meniul lor au început să facă parte și portocalele. De asemenea, se spune că medicul francez al reginei Maria Tudor a Angliei i-a prescris „marmeladă” pentru a o vindeca de boală. Așa a ajuns acest dulce savuros una dintre preferatele micului dejun în Marea Britanie.
Tradiția păstrată din cele mai vechi timpuri
În prezent, Alcázarul, un palat regal din Sevilla, a fost construit inițial pentru regele creștin Petru de Castilia. Se spune că primul copac a fost plantat în Alcázar de către regele Petru, iar în prezent există acum aproximativ 7000 de metri pătrați de grădini, cu peste 1000 de pomi, care sunt culeși manual în fiecare an.
Tradiția trimiterii portocalelor amare din Sevilla în Spania a început atunci când regele spaniol Alphonse al XIII-lea și soția sa, Victoria Eugenia de Battenberg, (nepoata reginei Victoria), au gustat portocalele din Alcázar. Le-au plăcut și au cerut ca o mostră să fie trimisă familiei regale britanice. Din acel moment, a devenit o tradiție.
„Rețeta este mai secretă decât toate secretele de stat”
Cu câteva luni în urmă, ambasadorul Regatului Unit în Spania, Hugh Elliott, şi primarul oraşului Sevilla, Antonio Munoz, s-au întâlnit să discute despre livrarea către Regatul Unit o parte din portocalele amare recoltate. Din aceste fructe se făcea marmelada pe care regretata regină Elisabeta o adora.
A rămas în istorie gestul reginei Elisabeta de la Jubileul de platină din iunie 2022. Suverana a scos din geantă un sandviş cu marmeladă de portocale de Sevilia, într-un videoclip care a fost vizionat de toată lumea, în care regina a apărut alături de simpaticul ursuleț Paddington.
Să fie marmelada și pe gustul regelui Charles?
Cele 30 de kilograme care au fost livrate în acest an au ajuns la reședința ambasadorului britanic, care personal se ocupă de fabricarea marmeladei. Acesta are o rețetă moștenită de la bunica, despre care a mărturisit că este „mai secretă decât toate secretele de stat”.
De asemenea, acesta le-a spus jurnaliștilor că reţeta „are circa o mie de ingrediente, deci sigur că unele pot fi dedus”. După ce marmelada este făcută, ambasadorul o pune în borcane și-i lipește etichete realizate și personalizate de el. Marmelada din portocalele din Sevilla este extrem de apreciată în Anglia, dar ambasadorul are totuși un stres. Pentru că regele Charles e prima dată când o primește în calitate de suveran, nu știe încă dacă o va aprecia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook