Potrivit South China Morning Post, Luo Dengpin, din ținutul autonom Ziyun Miao și Buyei, este singura femeie care practică străvechea tradiție Miao de escaladare a stâncilor cu mâinile goale. Ea este femeia păianjen.
A escaladat o stâncă de înălțimea unei clădiri de 30 de etaje
Potrivit raportului, cea mai remarcabilă performanță a sa constă în escaladarea cu ușurință a unei stânci de 108 metri, aproximativ înălțimea unei clădiri de 30 de etaje, ceea ce i-a adus porecla de supererou.
Originile îndemânării sale se află în tradiția poporului Miao de a-și îngropa morții în stânci de mare altitudine, o practică despre care se crede că le permite celor decedați să „vegheze asupra patriei lor ancestrale”. De asemenea, acest obicei a conservat terenurile agricole și a ținut cadavrele la adăpost de animalele sălbatice.
A învățat să se cațere pe stânci de la 15 ani
Luo este ultima femeie care continuă această formă de artă străveche, învățând să se cațere de la tatăl ei la 15 ani. Inițial, și-a dorit să facă acest lucru pentru a concura cu băieții. Dar și pentru a câștiga bani adunând ierburi medicinale și excremente de păsări, care erau cândva folosite ca îngrășământ.
„După ce am făcut-o de atâtea ori, mâinile mele au devenit calcaroase”
„Spuneau că doar băieții pot face asta, dar eu credeam că bărbații și femeile sunt egali, așa că am învățat”, a declarat Luo într-un interviu acordat BBC în 2017.
Într-un interviu recent, ea a povestit cum turiștii străini erau adesea uimiți de ascensiunile ei cu mâinile goale. „După ce am făcut-o de atâtea ori, mâinile mele au devenit calcaroase”, a declarat ea pentru Shandong TV.
„Sunt mândră că sunt o femeie păianjen”
Deși nevoia de a colecta îngrășăminte a scăzut, Luo își demonstrează acum abilitățile de cățărătoare pentru turiști, obținând un venit modest. „Venitul meu nu este mare, dar sunt mândră că sunt o femeie păianjen”, a spus ea.
„Oamenii din trecut erau cu adevărat capabili de orice. Stâncile și munții abrupți nu i-au oprit”, a comentat un internaut. „Femeile sunt la fel de capabile ca bărbații, iar adevărații maeștri trăiesc printre oameni”, a lăudat-o altul.
Poporul Miao, care locuiește în mod tradițional în regiuni îndepărtate și muntoase, credea că înmormântările la mare altitudine le permit celor decedați să „privească spre patria lor ancestrală” din China centrală.
De asemenea, ei considerau sicriele în formă de barcă drept simboluri ale speranței pentru sufletele care încearcă să se întoarcă acasă după moarte.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook