Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri necunoscute despre cea mai longevivă regină din Europa. „Monarhul oamenilor” a șocat întreaga lume

Lucruri necunoscute despre cea mai longevivă regină din Europa. „Monarhul oamenilor” a șocat întreaga lume
Viața reginei Margrethe a Danemarcei, cel mai longeviv monarh în momentul de față, a fascinat întreaga lume. Relațiile sale de familie sunt mai puțin armonioase, iar fostul soț a refuzat să fie înmormântat alături de ea.

Este fumătoare înrăită și atât de „normală” încât își face cumpărăturile în supermarket, fiind numită de supuși „monarhul oamenilor”.

Monarhul, care a ajuns pe prima pagină a ziarelor anul trecut când a retras titlurile regale celor patru copii ai fiului său, prințul Joachim, se află pe tron din 1972. Suveranul i-a depășit pe toți ceilalți membri ai familiei regale în ceea ce privește longevitatea domniei sale atunci când verișoara sa de gradul trei, regina Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 96 de ani în septembrie anul trecut, după 70 de ani de monarhie.

Două regine care au uimit lumea

Cele două au avut o relație apropiată, având legături în timpul mai multor vizite de stat în țările celeilalte de-a lungul deceniilor, cea mai recentă în 2000, când Margrethe a fost primită la Windsor. Margrethe, acum în vârstă de 83 de ani, a participat la funeraliile reginei Elisabeta, dar a suferit o operație la spate în februarie și nu a putut fi prezentă la încoronarea lui Charles.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, fotografiată împreună cu soțul ei, Henrik, prinț consort al Danemarcei, în timp ce salută mulțimea de la balconul Palatului Christiansborg din Copenhaga, Danemarca, la 15 ianuarie 1972

„Mă rog lui Dumnezeu să-mi dea ajutor și putere pentru a duce această grea moștenire”

Margrethe s-a născut la 16 aprilie 1940, la o săptămână după ce Germania nazistă invadase Danemarca și a devenit un simbol al speranței pentru danezi. A urcat pe tron la 15 ianuarie 1972, după moartea tatălui său, iar în ziua în care a devenit monarh, a apărut la balconul Palatului Christiansborg din Danemarca și a jurat credință națiunii.

Purtând un voal negru și o rochie împodobită cu regalia Ordinului Elefantului și cu Ordinul Familiei tatălui său, regele Frederic al IX-lea, atașat la rochie, a mărturisit: „Iubitul meu tată, regele nostru, a murit. Sarcina pe care tatăl meu a dus-o timp de aproape 25 de ani se află acum pe umerii mei. Mă rog lui Dumnezeu să-mi dea ajutor și putere pentru a duce această grea moștenire. Fie ca încrederea care i-a fost acordată tatălui meu să îmi fie acordată și mie”.

Regina, fumătoare înrăită

A studiat la cinci universități

Devenind prima regină a Danemarcei de la Margrethe I, la începutul secolului al XV-lea, monarhul a deschis un drum care continuă și astăzi. O regină populară, ea este cunoscută drept „monarhul poporului” datorită faptului că își face singură cumpărăturile, are o carieră înfloritoare de ilustrator și designer.

În 2021, s-a anunțat că a fost angajată ca scenograf pentru un film Netflix, în care va proiecta decorurile unei adaptări a unui roman romantic fantezist scris de Karen Blixen de la Out of Africa, una dintre cele mai recunoscute scriitoare daneze la nivel internațional.

Margrethe a studiat, de asemenea, la cinci universități și este o anglofilă convinsă. A petrecut un an la internatul North Foreland Lodge din Hampshire și a continuat să studieze arheologia preistorică la Girton College, Cambridge, dar a studiat și la London School of Economics în 1965.

Regina Elisabeta a II-a, a treia de la stânga, este însoțită, de la stânga la dreapta, de regina Beatrix a Olandei, regina Sonja și regele Harald al Norvegiei, regina Margrethe a Danemarcei și regina Sofia a Spaniei la un dineu de jubileu de aur, pentru capetele încoronate europene, la castelul Windsor în 2002

Ce spunea regina Elisabeta despre verișoara sa

Într-un interviu acordat cu ocazia Jubileului de Platină al reginei, în iunie anul trecut, regina Elisabeta a povestit că regina Danemarcei a făcut o impresie foarte bună, datorită modului în care „și-a înfruntat îndatoririle, a modului în care este dedicată, dar și a faptului că o face cu zâmbetul pe buze”.

Se spune că cele două au folosit porecle una pentru cealaltă, regina numindu-și omologul danez „Daisy”, iar Margrethe o numea „Lilibet”, numele folosit de familia sa. De asemenea, ambii monarhi au în comun dragostea pentru câini, regina Elisabeta fiind faimoasă pentru dragostea ei pentru corgi (a avut peste 30 de exemplare în viață), iar Margrethe preferând teckelii.

Regina Margrethe mănâncă o clătită la Campionatele Mondiale de schi de la Oslo, în martie 2011

Henrik, soțul reginei a murit în 2018

Soțul ei, Henrik, care a murit la vârsta de 83 de ani în 2018, a insistat asupra faptului că nu dorea să fie înmormântat alături de soția sa, secretarul său afirmând că decizia a fost „consecința firească a faptului că nu a fost tratat în mod egal cu soția sa”.

Dorința i-a respectată, iar cenușa sa a fost împrăștiată în apele daneze și în grădinile Palatului Fredonsborg. Directorul de comunicare al Casei Regale Daneze a declarat la acea vreme: „Nu este un secret că prințul a fost nemulțumit timp de mulți ani de rolul său și de titlul care i-a fost acordat în monarhia daneză”.

Prințesa Margarethe a Danemarcei de atunci fumează o țigară într-un tren British Rail între Harwich și Liverpool Street, în 1960

Cei doi au avut parte de un mariaj tumultos, Henrik părăsind la un moment dat țara timp de mai multe săptămâni după o ceartă. Cuplul s-a cunoscut la Londra, în timpul perioadei în care Margrethe era studentă acolo. S-au căsătorit în 1967 și un an mai târziu a venit pe lume Frederik, actualul moștenitor al tronului. Prințul Joachim, al doilea fiu, s-a născut în 1969.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre