Simona Ionescu / Redactor Șef

Mama Patriarhului Daniel are o poveste emoționantă. Cum își ducea în pelerinaj copiii

Mama Patriarhului Daniel are o poveste emoționantă. Cum își ducea în pelerinaj copiii
Patriarhul Daniel își sărbătorește mâine ziua de naștere. Împlinește 70 de ani. Cine au fost cei care i-au dat viață.

A venit pe lume din doi părinți credincioși, care i-au dat o educație aleasă. Puțini sunt cei care știu cine au fost părinții Patriarhului Daniel.

Mama Patriarhului Daniel are o poveste emoționantă. Cum își ducea în pelerinaj copiii

„Părinţii celui de-al şaselea Patriarh al României au fost oameni smeriţi, evlavioşi, dăruitori de bucurie şi fapte bune pentru semenii lor”, spune Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor despre cei care i-au dat viață patriarhului României.

Tatăl sfinției sale, Alexie Ciobotea a văzut lumina zilei chiar pe 17 martie, ziua Sfântului Alexie – omul lui Dumnezeu, în anul 1915 în satul Smadovicioara, comuna Secu, judeţul Dolj. A început să muncească din copilărie, iar școala primară a urmat-o la sat. Pentru că avea preocupări intelectuale, părinții l-au înscris la Şcoala Normală pentru învăţători de la Craiova.

După doar câțiva ani de predat, la doar 26 de ani a fost înrolat pe front și a făcut parte din Regimentul 94 Infanterie, având gradul de sublocotenent. Datorită meritelor sale de pe front, a fost decorat cu ordinul „Coroana României” cu Spadă şi Panglică de Virtute Militară, în grad de Cavaler, precum şi „Crucea de Fier Germană” clasa a II-a.

În 1945 s-a căsătorit cu Stela Brancu

După ce a revenit de pe front, și-a reluat activitatea de învățător și în anul 1945 și-a ales ca parteneră de viață pe Stela Brancu. Iar din dragostea lor au venit pe lume trei copii: Gheorghe, Floare şi Dan-Ilie, care a devenit mai târziu monahul Daniel. Cei care l-au cunoscut pe tatăl patriarhului Daniel au spus că era extraordinar de ordonat și meticulos și scria extrem de frumos.

Dintotdeauna l-a iubit pe Dumnezeu, dar s-a apropiat foarte mult de Divinitate  după ce a fost pensionat la vârsta de 82 de ani. După ce a ajuns la mănăstirea Sihăstria, l-a cunoscut pe părintele Protosinghel Varsanufie Lipan care i-a devenit duhovnic. Din acel moment n-a mai lipsit niciodată de la Sfânta Liturghie și a purtat barbă. A știut că va pleca la cele veșnice înainte cu o zi de moarte. Își doarme somnul de veci la mănăstirea Cernica.

Mama patriarhului Daniel a rămas orfană la 9 ani

În ceea ce o privește pe Stela Ciobotea, s-a născut pe 17 noiembrie 1920 în satul Dobreşti, comuna Bara și până la vârsta de nouă ani a avut o copilărie minunată. Din nefericire, a rămas orfană de mamă și acest lucru a marcat-o toată viața. A mai primit apoi o palmă când era adolescentă, pierzându-și ambii frați în război, apoi  rămas și fără tată.

Și la doar 22 de ani s-a trezit singură pe acest pământ. După căsătoria cu Alexie Ciobotea, comunismul i-a luat tot pământul moștenit de la părinți și a fost obligată să intre în CAP. La început refuzase, dar consecințele au fost dure: învățătorul Alexie fusese exclus din învățământ.

Cu mare credință în Dumnezeu, ea îl găzduia pe preotul din satul vecin pentru a face Sfânta Liturghie, întrucât satul Dobrești nu avea un preot stabil. N-a existat an în care Stela Ciobotea să nu meargă în pelerinaj pe 20 iulie la Sfântul Ilie, la mănăstirea „Izvorul Miron” de la Româneşti, lângă Făget, apoi de Sfânta Maria (15 august), de Adormirea Maicii Domnului, la mănăstirea Lipova. Și toate aceste călătorii le făcea pe jos.

Însuși patriarhul Daniel și-a amintit că alături de alți copii dormea în căruță, iar mama ținea post total până ajungea la mănăstire. E lesne de înțeles evlavia Stelei Ciobotea l-a influențat mult pe viitorul patriarh Daniel. De altfel, mama a fost cea care s-a bucurat enorm când Daniel a intrat printre primii la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Viața grea pe care a trăit-o au făcut ca Stela Ciobotea să plece din această lume la doar 55 de ani. În aceste zile, casa părintească din Dobreşti a devenit casă de oaspeţi a unei mănăstiri noi, în timp ce fosta şcoală s-a transformat în trapeză pentru pelerini.

Sursă foto: antena 3

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre