Simona Ionescu / Redactor Șef

Meseriile viitorului. Unele nici nu s-au inventat încă

Meseriile viitorului. Unele nici nu s-au inventat încă
Specialiștii spun că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, iar 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării. Care vor fi meseriile din viitor și care nu vor mai avea căutare?

Toți părinții se gândesc la viitorul copiiilor lor și îi pregătesc de mici să își aleagă un drum cât mai bun în viață. Cei mai mulți copii visează să fie IT-iști, medici, avocați. Este o alegere bună oricare dintre acestea pentru că aceste profesii vor fi la mare căutare în viitor.

Într-un studiu făcut recent de specialiștii de la Dell Technologies, o uriașă companie americană care pregătește oamenii pentru viitorul digital, vor apărea meserii noi la care acum nu se gândește nimeni.

România este total nepregătită pentru acest viitor. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM – ştiinţă, inginerie, matematică”, a spus Andreea Paul, preşedinta Fundației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), la deschiderea anului școlar.

Ce meserii vor dispărea

Prima meserie care va dispărea integral în Statele Unite ale Americii este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor, urmând să dispară şi meseriile operator call-center.

În agricultură, de exemplu, au fost introduse deja tractoarele/combinele autonome, fără şofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer maşinile agricole. În plus, fermele mari investesc mult în construcţia de roboţi care culeg fructele.

Care vor fi meseriile viitorului

Specialiștii au schițat o listă scurtă de posibile meserii ale viitorului pentru următorii 10 ani include: asistarea persoanelor în vârstă; asistarea roboţilor din domeniul medical; analiza datelor primite prin Internet; gestionarea datelor complexe din oraşele inteligente; detectivul de date; brokerul de date personale.

La nivel mondial, funcţionau 74 de roboţi industriali la 10.000 angajaţi. În topul ţărilor cu cei mai mulţi roboţi industriali funcţionali la fiecare 10.000 angajaţi primul loc este ocupat de Coreea de Sud (631), urmată de Singapore (488), Germania (309), Japonia (303).

În acest top, România se afla pe locul 37 din 44 de ţări analizate, cu doar 15 roboţi la 10.000 angajaţi, de opt ori mai puţin decât media UE (118 roboţi la 10.000 angajaţi).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre