Simona Ionescu / Redactor Șef

Meseriile viitorului. Unele nici nu s-au inventat încă

Meseriile viitorului. Unele nici nu s-au inventat încă
Specialiștii spun că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, iar 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării. Care vor fi meseriile din viitor și care nu vor mai avea căutare?

Ce profesii vor rezista în următoarele decenii

Unul din două joburi va dispărea, spun specialiștii. Unele meserii se vor transforma în unele cu totul noi sau vor dispărea cu totul. Există câteva domenii care pot oferi joburi sigure în următorii ani, indiferent de modul în care se va mișca piața muncii.

  • Sănătate. Din cauza îmbătrânirii populației va fi mereu o cerere mare pentru medici, asistente medicale, terapeuți, farmaciști. Cei interesați de un job în domeniul sănătății, trebuie să știe să relaționeze cu oamenii și să aibă cunoștințe de chimie, biologie, matematică.
  • Tehnologie. Calculatoarele și smartphone-urile au schimbat felul în care comunicăm. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, profesioniștii în IT, precum programatorii, specialiștii în securitate cibernetică, administratorii de infrastructură IT vor fi din ce în ce mai solicitați.
  • Energie alternativă. Petrolul și gazul nu vor dispărea prea curând, iar afacerile dezvoltate în jurul energiilor alternative creează deja mii de locuri de muncă precum mecanici, specialiști în știință, ingineri, specialiști în vânzări și marketing. Și domeniul se dezvoltă de la an la an.
  • Drept internațional. Pe măsură de afacerile devin tot mai globale, iar comerțul internațional crește, companiile vor avea nevoie de specialiști în Drept internațional, care să cunoască foarte bine codurile fiscale, regulamentele legate de muncă și de mediu, de etică. Cei care vor să profite de această oportunitate trebuie să știe să comunice foarte bine și să învețe una sau mai multe limbi străine.  Au nevoie de o gândire analitică și creativitate pentru a găsi cele mai bune soluții.
  • Content Writer. Există o mare cerere în piață pentru editori de conținut, care să scrie articole în online, pe, bloguri sau publicații tipărite. Nu este nevoie de o specializare anumite pentru acest tip de activitate. Cerințele pentru acest job sunt următoarele: abilități foarte bune de comunicare, creativitate și originalitate. În plus, este nevoie de disciplină pentru a reuși să respecți deadline-urile.
  • Marketing. Competiția tot mai accentuată dintre jucătorii din piață și dorința lor de a dezvoltă produse și servicii cât mai originale face că cererea de specialiști în marketing să fie tot mai mare. Absolvirea unor cursuri universitare de marketing este utilă, însă nu necesară. În ziua de astăzi există o mulțime de cursuri pe care tinerii le pot face pentru a se specializa în acest domeniu.
  • Analist financiar. Pe măsură ce viitorul financiar va fi tot mai puțin predictibil, cererea în piață pentru analiști financiari va există mereu. Este un job care nu va dispărea prea curând din peisaj. Cei mai mulți oameni care lucrează în această industrie au absolvit cursuri economice, unii dintre ei sunt chiar absolvenți de MBA.

Descoperiți cum era Bucureștiul familiei Mavrocordat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre