Simona Ionescu / Redactor Șef

Transformarea incredibilă a criminalului în serie Konstantinos Passaris. Temutul asasin grec explică de ce a ucis cu sânge rece

Transformarea incredibilă a criminalului în serie Konstantinos Passaris. Temutul asasin grec explică de ce a ucis cu sânge rece
Grecul care la începutul anilor 2000 îngrozea România, după ce a execuat cu sânge rece casierul și paznicul unei case de schimb valutar din Capitală, este cu un pas afară din închisoare. Criminalul în serie Konstantinos Passaris ar putea fi eliberat în această perioadă.

Konstantinos Passaris este considerat unul dintre cei mai sângeroși criminali din Europa. El are la active șapte crime, dintre care două în țara noastră, plus alte tentative de omor și jafuri armate. Temutul criminal a fost prins la două zile de când a comis dublul asasinat la casa de schimb valutar din centrul Bucureștiului, în 2001.

În Grecia a mai comis 5 omoruri și un total de 18 fapte penale, iar autoritățile elene au cerut extrădarea acestuia. În România, el este condamnat la închisoare pe viață.

Passaris a acordat primul său interviu din penitenciarul de maximă siguranță Gherla, județul Cluj, acolo unde era deținut în 2019. Spune că s-a născut în Kallithea, însă mama sa nu este româncă, așa cum s-a vehiculat, ci este originară din Brazilia. „Tata a fost marinar, s-au întâlnit în timpul unei călătorii a tatălui meu, ea a rămas însărcinată iar tata a adus-o în Grecia. S-au căsătorit, iar eu m-am născut”, a povestit Passaris pentru publicația elenă Prothotema.

Grecul a comis prima ilegalitate pe când avea 6 ani: a furat o jucărie dintr-un magazin. Chiar dacă tatăl său l-a obligat să o ducă înapoi și să-și ceară scuze, Passaris nu a învățat nimic din această situație. Ceva mai târziu, pe vremea stagiului militar, grecul și-a început seria de fapte penale.

„Nimeni nu visează în copilărie să devină ucigaș”

„Nimeni nu se naște nici sfânt și nici asasin. Aș spune despre mine că sunt sălbatic. Mi s-au întâmplat unele lucruri și oamenilor ca mine. Da, au dreptate cei care au spus despre mine acele lucruri. Nu am înțeles ce sunt valorile umane când am văzut oamenii ăia murind. M-am aflat atunci într-o anumită situație atunci. Dar nimeni nu se naște asasin și nici nu visează în copilărie să devină ucigaș”, a spus Passaris.

Passaris l-a descoperit pe Dumnezeu

În același interviu, temutul grec a făcut referire și la faptul că în închisoare L-a descoperit pe Dumnezeu și că viața lui i s-a schimbat.

„O vreme am fost departe de Dumnezeu, dar Dumnezeu nu a fost atât de departe de mine. Am scăpat de prea multe ori (A avut două evadări spectaculoase în Grecia, una dintre ele dintr-un apartament înconjurat de 50 de luptători de elită n.r.). Prima dată am crezut că este noroc, apoi am realizat că am fost sub un fel de protecție divină. Dacă îmi spuneai acum câțiva ani că voi ajunge să fac rugăciuni, aș fi râs de tine. Dar la un moment dat am intrat în legătură cu acest preot, Markos Manolis. L-am întâlnit prima dată în Korydallos și apoi mi-a trimis o Biblie prin poștă. După care m-a vizitat în închisoare. La un moment dat a devenit curios despre cum am reușit să evadez. Mi-a spus să n-o mai fac, pentru că fie aș fi fost ucis, fie aș fi ucis eu alți oameni. Atunci nu l-am ascultat. Mai târziu l-am întâlnit pe Părintele Gervasios Raptopoulos. Fără să încerce să mă convingă asta, mi-am dat seama că omul ăsta mă iubește”, a mai spus Passaris.

Passaris, deținut model

În închisoare, grecul a descoperit că are ceva talent și la pictură. Chiar a participat la expoziții în afara penitenciarului și a câștigat și premii. Spune că acum este un deținut model, chiar dacă în închisoare este înconjurat de „șefii crimei organizate din România”.

„Dacă ești considerat un infractor de mare risc, o să faci parte dintr-un grup de prizonieri de mare risc și vei fi mereu înconjurat de mascați, când ieși din celulă și porți cătușe. Sunt grupuri de 3-4 deținuți, și poți ajunge să ieși la aer cu șefii crimei organizate.(…) Nu pot să spun că mi-am făcut prieteni la închisoare, să le spunem amici. Sunt singurul grec de aici. Am câștigat și unele concursuri. Închisoarea are peste 200 de activități iar eu am primit vreo 50 de medalii. Am participat și la expoziții de pictură în afara închisorii și am câștigat premii. Pictez teme în funcție de subiectul expoziției. De exemplu, despre reîncarnare și transformare”, a mai spus Kostas Passaris pentru sursa citată.

A cerut să fie eliberat condiționat

Konstantinos Passaris a cerut până acum de două ori eliberarea condiționată, însă autoritățile din țara noastră au refuzat. Chiar dacă va primi aviz favorabil să poată părăsi închisoarea, grecul nu va fi, totuși, pus în libertate. În iunie 2020, Curtea de Apel Timișoara a admis cererea procurorului genera adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Atena, prin care se solicită extrădarea lui Passaris în Grecia. Pe acesta îl mai așteaptă 4 condamnări pe viață, pentru uciderea a 5 persoane. Instanța românească a decis ca grecul să fie extrădat abia după ce își va ispăși integral pedeapsa în România.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre