Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda Căii Uriașului din Irlanda. Una dintre cele mai impresionante minuni naturale din lume

Legenda Căii Uriașului din Irlanda. Una dintre cele mai impresionante minuni naturale din lume
Alcătuită din pese 40.000 de coloane de bazalt întrepătrunse, există numeroase mituri în jurul Căii Uriașului din Irlanda (Giant's Causeway). Iată legenda uneia dintre cele mai impresionante minuni naturale din lume.

Orice turist care ajunge la Calea Uriașului din Irlanda, va reuși cu greu să separe realitatea de ficțiune. Iată legenda fascinantă a acestui minuni naturale, una dintre cele mai impresionante din lume.

Casa uriașului Finn McCool

După cum spune legenda, Irlanda de Nord a fost cândva casa unui gigant pe nume Finn McCool (numit și Fionn Mac Cumhaill). Atunci când un alt gigant, Benandonner, aflat dincolo de Marea Irlandei, în Scoția, a amenințat Irlanda, Finn s-a răzbunat smulgând bucăți mari din coasta Antrim și aruncându-le în mare. Calea nou creată, Calea Uriașilor, a deschis un drum peste mare pentru ca Finn să ajungă la Benandonner.

Deghizat în copil de către soția sa

Legenda Căii Uriașilor din Irlanda

Cu toate acestea, s-a dovedit a fi o idee proastă, deoarece Benandonner era mult mai mare decât Finn! Pentru a se salva, Finn se retrage în Irlanda, iar soția sa se gândește că cea mai bună soluție pentru a-l salva este să-l deghizeze în bebeluș. Când Benandonner sosește, îl vede pe Finn îmbrăcat în haine de nou născut și începe să bată în retragere.

Dacă bebelușul este atât de mare, înseamnă că tatăl său era uriașul uriașilor, întrecându-l pe însuși Benandonner. În urma acestei constatări, Benandonner se grăbește să se întoarcă în Scoția, smulgând cât mai mult din Causeway în graba sa de a pune cât mai multă distanță între el și Irlanda. Și astfel s-a născut mitul Căii Uriașului.

S-a format cu 60 de milioane de ani în urmă

Știința spune că Giant’s Causeway s-a format pentru prima dată în urmă cu peste 60 de milioane de ani. A fost creată în urma unei perioade de activitate vulcanică, în care lava s-a răcit și a format aceste incredibile coloane de bazalt întrepătrunse. Fiecare coloană are o formă hexagonală aproape perfectă, o amintire de durată a puterii frumuseții naturale a lumii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre