Simona Ionescu / Redactor Șef

Momentul când Oana Roman și-a schimbat definitiv viața. „Mama m-a prevenit, dar nu am crezut-o…”

Momentul când Oana Roman și-a schimbat definitiv viața. „Mama m-a prevenit, dar nu am crezut-o…”
„Sunt un om impulsiv, dar foarte corectă”, se autocaracterizează Oana Roman. În ultimul său podcast, fiica regretatei Mioara Roman a vorbit despre momentele care și-au pus amprenta asupra sa, schimbându-i viața.

Unii o văd o persoană „ușor arogantă”, dar spune că nu are nici o legătură cu asta, fiind doar perfecționistă. Oana Roman a povestit despre momentul în care viața ei s-a transformat radical.

„Continui să fiu exagerată”

A avut întotdeauna pretenții prea mari de la cei din jurul său, a fost autoritară și spune că acest lucru l-a învățat de la părinții săi. Iar din acest motiv a avut mult de suferit. „Continui să fiu poate exagerată, dar dacă eu, un om normal, reușesc sau am reușit să mă țin de toate promisiunile, să nu întârzii nicăieri, să-mi țin cuvântul dat, înseamnă că și alții pot, dar nu vor”, a spus Oana Roman.

„Copiii nu te plac, profesorii nu te plac, pentru că ești altfel”

La vârsta de 15 ani, Oana Roman spune că mama sa i-a dat prima lecție de viață, avertizând-o că, fiind altfel decât restul, „va fi proscrisă”, „marginalizată” și văzută ca „anormală”. „Am înghițit ani întregi autostrăzi de tiruri de hate și rahat, cum se spune ca să înțeleg acest lucru. (…)

Mama m-a prevenit când aveam vreo 15 ani. M-a luat deoparte și mi-a spus. Copiii nu te plac, profesorii nu te plac, pentru că ești altfel. De ce? Pentru că ai avut șansa să crești într-o familie care reprezintă sub 1% din această populație. Și atunci este normal ca majoritatea să considere că ești anormală. Și atunci vor avea tendința de a te marginaliza, de a te da la o parte. (…)

„Aia a lui Roman, care a crescut în puf și i-a dat tacsu tot ce a vrut. Nu mi-a dat nimic”

Și atunci trebuie să pornești la drum de la această premiză. Că vei fi proscrisă tot timpul. (…) Și că vei învăța de zece ori mai mult, dar te vei chinui de 100 de ori mai mult. Și eu n-a crezut-o și mi-a fost foarte greu să mă descurc. (…)

Mama spunea: Fata mea, în afară de moarte, totul se rezolvă. Există o frustare mare în mine pentru că toată lumea spune: Aia a lui Roman, care a crescut în puf și i-a dat tac-su tot ce a vrut. Nu mi-a dat nimic”, a declarat Oana Roman în emisiunea Superoameni.

Momentul care i-a schimbat viața definitiv

Oana susține că în viața ei s-au întâmplat foarte multe lucruri care „m-au impactat diferit”. Primul a fost Revoluția, care „ne-a schimbat viața radical ca și familie, dar tot ce a urmat după ne-a aruncat dintr-o parte în alta și alea au fost lucruri care m-au impactat tare.

Nu înțelegeam ce se întâmplă, eu vroiam la copiii mei, la Cișmigiu, în apartamentul nostru liniștit, de pe Calea Victoriei și nu-mi doream nimic din ceea ce ni se întâmpla. Eu am urât cu patimă acea perioadă de după Revoluție, pentru că a însemnat o traumă îngrozitoare pentru mine”, s-a destăinuit Oana Roman.

„Și am rămas fără nimic, nici măcar 2 franci pentru un bilet de metrou”

Un alt moment pe care nu-l poate uita niciodată l-a trăit în Franța, în perioada studenției, când a avut de plătit o sumă foarte mare ca să repare o țeavă spartă. Pentru că nu avea banii necesari, s-a împrumutat, dar i-a fost furată geanta.

„A fost o poveste cu o țeavă spartă, o adevărată aventură și trebuia să plătesc niște bani pe care ulterior să-i recuperez de la proprietar. Nu aveam, era o sumă mare, am împrumutat banii și m-am dus să-i iau. Și urma să plec în România peste două, trei zile și aveam în geantă și banii și biletul de avionul, pașaportul, cartea de rezident, cartea de student și mi-au furat geanta.

Și am rămas fără nimic, nici măcar 2 franci pentru un bilet de metrou. L-am sunat pe tata plângând și mi-a spus: Ok, și eu ce crezi că aș putea să fac de la București? Te pot trimite la ambasadă să poți lua o hârtie să vii acasă. Și a trebuit să mă descurc singură să fac rost și de banii ăia ca să-i dau înapoi”, a recunoscut Oana Roman.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre