Simona Ionescu / Redactor Șef

Paradisul țăranilor din inima Transilvaniei. Așa ceva n-au fost în stare să facă guvernanții

Paradisul țăranilor din inima Transilvaniei. Așa ceva n-au fost în stare să facă guvernanții
În România, dar și în câteva țări europene, i s-a dus buhul comunei transilvănene Ciugud. Dar, când vezi câte un reportaj filmat acolo, ți se pare ceva fantastic.

Oamenii din Ciugud sunt expresia vie a vechii vorbe românești: Dacă vrei, poți! Ei și primarul lor și-au schimbat viața din temelii.

Paradisul țăranilor din inima Transilvaniei

Aici este prima şcoală inteligentă din mediul rural şi urmează deschiderea celei de-a doua. E prima comună din România cu plata impozitelor on-line. Prima comună din România care are debarcader pe malul unui râu. Acolo e prima centrală eoliană din mediul rural, deci au independenţă energetică. Cel mai mare teren de golf din sud-estul Europei. Aprozar virtual. Monedă virtuală proprie. Se întâmplă în comuna Ciugud din Transilvania, o localitate a viitorului, în care cele mai moderne tehnologii sunt adaptate necesităţilor locuitorilor din cele şase sate.

Ne-a aratat toate acestea și ne-a demonstrat cu imagini că „o ţară ca afară” nu e un obiectiv de neatins în România realizatoarea Cristina Ţilică, într-un reportaj difuzat de TVR 1 în 31 octombrie 2021.

La Ciugud, taxele și impozitele ajung și pentru salariile din primărie și pentru investiții mari în comună

Am văzut că în comuna Ciugud cheltuielile nu sunt mai mari decât încasările, că taxele şi impozitele colectate, dacă sunt chibzuite ajung și pentru salariile angajaților și pentru investiții. Una peste alta, primarul și săteni au transformat comuna în cea mai dezvoltată localitate din mediul rural românesc.

Pentru aceste realizări, cititorii revistei Capital l-au declarat câștigător pe primarul Gheorghe Damian la categoria „Cel mai bun city manager al unei localități”. Iar premierea lui a avut loc, de curând, în cadrul Galei Capital.

De la a nu avea nimic, la a avea tot confortul
În anul 2000, sătenii din comuna Ciugud nu aveau apă curentă, canalizare, străzile erau într-o stare de degradare, la fel şi şcolile, comunitatea era îmbătrânită, iar tendinţa era de migrare spre oraşul Alba-Iulia.

Acum, însă, toţi cetăţenii comunei Ciugud au drumuri asfaltate, şcoală ultramodernă, ce pare desprinsă din filmele de science-fiction.

Trotuarelesunt curate, iluminatul public e asigurat prin centrale ecologice. Au acces la utilităţi, parcări inteligente cu încărcare solară, pentru încurajarea folosirii mijloacelor de transport electrice şi reducerea poluării. Există pistă de biciclete, spaţiu verde îngrijit, acoperişuri cu panouri fotovoltaice atât la clădirile publice, cât şi la biserici. Drumuri agricole sunt asfaltate și au internet gratuit până și în parcuri.

Au avut idei, au muncit și au transformat totul
E adevărat, primarul și echipa lui au învățat să aplice pentru fonduri europene și au reușit. A știut însă să-i mobilizeze și pe săteni, să le explice cum li se va schimba viața în bine li că pot prospera la ei acasă, nu pe câmpuri din străinătate.

„Toate acestea sunt realizate de oamenii vizionari de la conducerea comunei Ciugud, în frunte cu primarul Gheorghe Damian, oameni care au găsit soluţii pentru o dezvoltare durabilă a localităţii”, a explicat jurnalista Cristina Ţilică, realizatoarea reportajului.

Când şi-a luat în primire mandatul de primar, Gheorghe Damian a găsit primăria cu datorii de 3 miliarde de lei, veniturile proprii erau de 730 de milioane de lei, iar nevoile erau mari. „2600 de români trăiau atunci doar din confortul viselor şi atât”, mai spune jurnalista TVR.

O pășune pentru vaci a schimbat viața comunității
O fostă păşune cu o suprafaţă de 100 de hectare, unde păşteau vacile, a schimbat radical viaţa comunităţii din Ciugud, după ce a fost transformată într-o zonă de dezvoltare industrială. Acum, peste 30 de companii îşi desfăşoară activitatea pe fosta păşune comunală de la Ciugud. Iar satul Drâmbar a devenit motorul economic al comunei, după ce zona a fost transformată într-un „Parc industrial”.

Peste un milion de euro intră anual în vistieria comunei de la companiile care şi-au dezvoltat afacerile aici. Bani lor asigură fonduri pentru investiţii, dar şi cofinanţarea pentru proiecte europene.

„Nu avem probleme sociale, avem oameni fericiţi, avem oameni înstăriţi, funcţionăm cumva ca un magnet pentru tineretul din împrejurimi. Și nu doar din împrejurimi, pentru că avem locuitori din Germania, din Belgia, din Italia, avem întorşi acasă din Statele Unite. Avem locuitori care s-au stabilit aici, mutaţi din Bucureşti sau din alte colţuri de ale ţării”, se mândreşte primarul Damian.

În comună au venit să trăiască oameni din țări occidentale

La Ciugud nu s-a construit niciun kilometru de autostradă, dar s-au construit 2 km de pistă pentru biciclişti, cetăţenii au internet gratuit pe străzile comunei şi, din banii obţinuţi prin fonduri europene, primăria a reuşit să asfalteze primii 30 de kilometri de drum agricol din România.

Nicio școală privată din București nu arată ca școala din Ciugud, iar elevii nu au facilitățile de aici. E ceva fantastic!

Iar dintr-un alt reportaj filmat, urcat pe Youtube, aflăm că în primărie lucrează 14 angajați, cu tot cu primar.

Mulți edili din România ar trebui să facă o vizită la Ciugud și să ia lecții. Acum n-o vor face, fiindcă vor spune că sunt ocupați cu războiul.

Foto din deschidere: colaj MagnaNews

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre