În ultima perioadă, Corneliu Olar a fost internat într-un spital din București, dar de curând a fost transferat la Alba, pentru a fi mai aproape de familie. De Ziua Îndrăgostiților, omul care iubea oamenii, locurile natale și țara s-a stins. Comunitatea moților a intrat în doliu.
Oamenii din Horea, comuna pe care aproape că a transformat-o în oraș în vremea în care era primar, l-au așteptat acasă, să-i facă slujba de înmormântare.
Lacrimi, jale și sunet de tulnic în Apuseni
Azi, 40 de preoți în frunte cu Arhiepiscopul Andrei Andreicuț, politicieni și sute de oameni din Alba au venit să-l petreacă pe ultimul drum pe Corneliu Olar. În fața primăriei pe care a construit-o și unde și-a făcut „Biroul Oval”, după modelul american, cortegiul s-a oprit, iar moții au cântat din tulnice.
A fost prezent și medicul Radu Zamfir, coordonatorul Agenției de Transplant, unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic în care a pierit pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion. Fostul primar din Horea a fost înmormântat în curtea bisericii de pe Deal, așa cum și-a dorit.
A fost un om foarte iubit în zonă pentru toate lucrurile pe care le-a făcut pentru moți. Cu siguranță, ei îl vor plânge și jeli în toate aceste zile de doliu.
Om tânăr, Corneliu Olar le-a adus în comuna Horea, acolo unde a fost ales primar, facilități și o popularitate la care nu s-ar fi gândit. Alegerile din 1996 l-au adus ca primar al localităţii, funcție pe care a ocupat-o timp de 12 ani. În anul 2008, a candidat pentru un mandat de deputat pe listele PDL, partid în care s-a înscris din 2003, și care a fost ulterior absorbit de PNL. A continuat de atunci să fie ales pe listele parlamentare pentru județul Alba.
Povestea lui Corneliu Olar e deosebită
Povestea lui de viață am cunoscut de-a lungul anilor, în principal datorită unui corepondent pe care îl aveam în județul Alba: jurnalistul Iosif Gligor. El mi-a transmis mereu la ziarul la care lucram amândoi texte despre cum tânărul primar Corneliu Olar schimba fața localității sale. Acesta avea atunci 43 de ani.
Acesta încerca să pună în valoare tot ce avea mai interesant comunitatea din Horea și să facă investiții prin care să transforme viața moților. De acolo, din Horea sunt și oamenii care au plecat în căutarea avionului căzut în munți, pilotat de Adrian Iovan.
În viața privată, nu a avut prea mult noroc: Soția sa a murit, când el abia căpătase încrederea consătenilor săi că și-au ales bine primarul. A pierdut lupta cu cancerul și l-a lăsat pe Corneliu Olar să-și crească singur copiii, un băiat și o fată, abia intrați în adolescență. Nu s-a mai căsătorit și cea mai mare parte a timpului și-o dedica activității de primar.
Cum a devenit Corneliu Olar „primarul Bill Clinton”
Idolul său a fost și a rămas celebrul președinte american Bill Clinton. „Îl admir foarte mult pe Bill pentru tot ce a făcut pentru America. În perioada în care acesta a fost președinte, America a cunoscut cea mai mare prosperitate. Clinton a dovedit că e un bărbat adevărat. A fost harnic, muncitor dar atunci când a fost cazul nu s-a sfiit să-și satisfacă poftele. Multă lume l-a acuzat că s-a culcat cu Monica în Biroul Oval, dar eu spun că a făcut un lucru normal pentru un om care a fost cel mai puternic din lume”, ne-a spus primarul din Horea, într-o discuție cu mulți ani în urmă.
Atunci, la începutul anilor 2000, era de părere că America n-a avut un președinte mai bun și că nici nu va avea un altul de talia lui prea curând. Nu-i găsea vreo vină pentru celebrul scandal sexual de la Casa Alba. Zicea: “Un om vrednic trebuie să iubească femeile. No, dar să nu depășească măsura“.
Înainte să fie ales primar independent în 1996, Corneliu Olar a fost consilier local timp de 4 ani. A promis, încă din timpul campaniei electorale, celor aproximativ 2.400 de consăteni că va aduce prosperitatea în comună, așa cum a făcut Bill Clinton în America.
După ce a rezolvat marile probleme ale comunei, primarul Olar a decis să construiască o primărie nouă deoarece cea veche se află într-o casă părăginită. A încercat să obțină fonduri de la Consiliul Județean Albă, dar nu a avut șanse. Atunci a apelat la localnicii care-l aleseseră în procent de 90%. Aceștia au hotărât să contribuie la construcția celei mai reprezentative instituții din comună. Iar primarul și-a construit în biroul lui un perete curbat și i-a zis „Biroul oval din Horea”. Era încă o dovadă că este fanul lui Bill Clinton, dar și să facă lumea să audă de el și micuța localitate pe care o administra în Apuseni.
Bilanțul primului an de mandat l-a făcut și mai popular
Dând a câșticat al doilea mandat de primar, în anul 2000, Corneliu Olar a făcut și inventarul a ceea ce reușise să facă pentru moții lui.
„Am renovat o clădire veche în care am adus 32 de copii provenind din familii cu probleme sociale. Am construit apoi o casă de nunți în satul Mățișești, unde tinerii se puteau căsători fără a mai face cheltuieli inutile. Am construit și peste o sută de km de drumuri comunale pietruite”, spunea primarul.
A făcut contracte pentru posturi telefonice și a fost prima comună din zonă unde s-a tras cablu pentru televiziune.
După ce și-a aranjat treburile urgente, primarul din Apuseni a comandat și doua figuri din ceară care să-i reprezinte pe Bill Clinton si Monica Lewinsky, să le pună în Biroul Oval din Horea. N-au ieșit din ceară, dar statuile le-a avut până a plecat parlamentar la București.
Despre „Bordelul în aer liber de la Horea” a scris și New York Times
În comuna lui Horea se află un deal botezat de localnici „Dâmbul lui Gâf” sau “Dâmbul Îndrăgostiților“. Iar primarul Corneliu Olar i-a zis „Bordel în aer liber”. „Bătrânii satului povestesc că, în trecut, în acest loc nici o muiere din Horea n’o scăpat neatinsă. Moții veneau aici cu mândruțele lor ca să se iubeasca cu foc. Înainte însă, își trăgeau un pic sufletul după ce urcau pieptiș dealul. Pentru că gâfâiau, locul a fost botezat Dâmbul lui Gâf.
Am reușit să aflu de la bătrânii satului, să rup de la ei povestea și m-am decis că n-ar fi rău să dau din nou viață acelui loc“, i-a povestit atunci primarul reporterului Iosif Gligor.
După ce a apărut în ziar reportajul despre ce se întâmplă în comuna Horea, au început să vină turiști curioși de peste tot. Iar despre legenda „Dâmbului lui Gâf“, unde urmașii lui Horea veneau odinioară să se iubească cu mândruțele, a scris și New York Times.
Primarul Olar a fost tare mândru atunci de ce a realizat. Dumnezeu să-l odihnească!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook