Simona Ionescu / Redactor Șef

Pasiunile regelui Charles continuă să surprindă. „Oamenii au crezut că sunt nebun”

Pasiunile regelui Charles continuă să surprindă. „Oamenii au crezut că sunt nebun”
Regele Charles e cunoscut pentru apărarea fermă a gardului viu, a acoperișului și a altor meșteșuguri pe cale de dispariție. Suveranul și-a făcut timp să se ocupe și de salvarea unei tradiții mai puțin cunoscute.

Regele Charles a acționat la timp pentru a ține pe linia de plutire o tradiție surprinzătoare: arta străveche a fabricării brânzei.

Prăbușirea brânzei de fermă în anii de după război și înlocuirea acesteia cu brânza fadă, de inspirație americană, produsă în fabrică, a atins apogeul la începutul anilor 1970. Atunci, stilurile tradiționale, precum Wensleydale, nu mai erau decât un ecou al originalului, iar publicul se îndrepta spre alternative „cauciucate” precum Edam din Olanda. A fost picătura care a umplut paharul și l-a „înfierbântat” pe regele Charles și a decis să acționeze.

Suveranul a început să facă presiuni pentru păstrarea metodelor tradiționale

La începutul anilor 1990 au fost introduse noi reguli de igienă și s-a vorbit chiar de o posibilă interzicere a laptelui crud sau nepasteurizat. Acest lucru ar fi fost un dezastru pentru micii producători de brânzeturi din Marea Britanie și ar fi însemnat sfârșitul renașterii brânzeturilor. Charles a devenit atunci patronul Asociației specialiștilor în fabricarea brânzeturilor în 1993 și a început să facă presiuni pentru păstrarea metodelor tradiționale.

În 1999 a urmat un alt pas crucial, când Charles a organizat o întâlnire între toate părțile implicate la reședința sa din Gloucestershire, Highgrove. Producători de brânzeturi și producători de brânzeturi, împreună cu funcționari publici de la Ministerul Agriculturii și miniștri guvernamentali au fost invitați să discute despre acest subiect la prânz, potrivit BBC.

Moment incredibil de important în istoria brânzei britanice

Rezultatul a fost cel dorit de regele Charles. Funcționarii publici au fost de acord să colaboreze cu producătorii de brânzeturi pentru a elabora un cod de practică și astfel să fie asigurată o mai bună igienă în micile fabrici de lapte. Randolph Hodgson, fondatorul Asociației Producătorilor de Brânză Specializată, a descris acest eveniment ca fiind un „moment incredibil de important” în istoria brânzei britanice.

Regele Charles, preocupat de brânza tradițională

„Nu a căutat să atragă atenția pentru sprijinul său, pur și simplu i-a adus pe toți împreună și a găsit o cale prin toate acestea”, a mărturisit acesta. În urma intervenției regelui, industria a început să prospere din nou.

Charles vizitează regulat fermele din Marea Britanie

Pentru a avea totul control, regele Charles vizitează în mod regulat fermele din toată Marea Britanie. Săptămâna trecută, el a fost văzut la ferma Ulceby Grange din Lincolnshire, administrată de o familie care produce brânză Lincolnshire Poacher Cheese din 1918.

În adolescență, a fost îngrijorat de distrugerea copacilor

În ultimii 50 de ani, King Charles a vorbit despre importanța protejării mediului înconjurător. Iar în anul 2020 a recunoscut că oamenii au crezut că e „nebun” când a început să facă declarații despre importanța protejării mediului înconjurător în fața Comitetului de conducere pentru mediul rural din Țara Galilor.

De altfel, la 21 de ani, Suveranul a ținut primul său discurs despre preocuparea sa personală cu privire la poluarea cu petrol și plasticul de unică folosință. El a povestit că în adolescență, în anii 1960, era îngrijorat de distrugerea copacilor, a zonelor umede și a habitatelor, precum și de „căldura albă a progresului și a tehnologiei, care exclude natura și mediul înconjurător”.

„Nu este greu de imaginat munții de deșeuri cu care va trebui să ne ocupăm cumva”

Într-un alt discurs, din 1970, Charles a evidențiat o problemă care a devenit o ilustrare a amenințării umanității la adresa naturii. „Când te gândești că fiecare persoană produce aproximativ 1,5 kg de gunoi pe zi și că suntem 55 de milioane de oameni pe această insulă care folosim sticle de unică folosință și recipiente de plastic indestructibile. Nu este greu de imaginat munții de deșeuri cu care va trebui să ne ocupăm cumva”, a mărturisit atunci regele Charles.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre